Lehel
17 °C
27 °C

Kelly az iraki háború pártján állt

2003.08.31. 09:46
Az öngyilkos katonai tanácsadó, habár értesüléseik izgalmasabbá tételével vádolta a brit kormányt, támogatta a háborút.
Irak tömegpusztító fegyverek arzenálját építette ki az elmúlt 30 évben, és az ország leszerelésének egyetlen módja a rendszerváltást eredményező háború - vasárnapi brit lapértesülés szerint így vélekedett néhány hónappal ezelőtt az a néhai brit kormányzati tanácsadó, akinek júliusi öngyilkossága elhúzódó belpolitikai válságot idézett elő Nagy-Britanniában.

David Kelly egy eddig nem közölt, a háború előtt néhány héttel, egy átfogó jelentéshez névtelenül készített résztanulmányában - amelybe a The Observer nyert betekintést - azt írta: jóllehet az iraki katonai erő jelentette hagyományos és nem hagyományos jellegű fenyegetés "mérsékelt", a bagdadi rezsim soha nem hagyott fel a (tömegpusztító) fegyverek háborús és terrorista célú felhalmozásának szándékával.

Az ENSZ kudarca

A néhai szakértő az ENSZ "megsemmisítő kudarcának" nevezte, hogy 12 év alatt sem sikerült elérni Irak leszerelését. E 12 eredménytelen év után a katonai erő bevetése maradt az egyetlen módja Irak végleges leszerelésének - áll a vezető baloldali vasárnapi brit lap által idézett korábbi Kelly-tanulmányban, amely a The Observer szerint komoly hatással lehet a szakértő halálának ügyében folyó, a kormányt is alapjaiban érintő független vizsgálat menetére.

Kelly annak idején azt írta, hogy változatlanul hosszú távú veszély a bevethető tömegpusztító fegyverek iraki kifejlesztése, és ezt csak rendszerváltozással lehet megakadályozni.

Izgalmas jelentés

Kelly - aki a brit védelmi minisztérium tudományos tanácsadója volt az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében, és korábban az ENSZ fegyverellenőrzési tevékenységében is részt vett - azután lett öngyilkos, hogy a kormány és a BBC rádió között kirobbant háborúban neve nyilvánosságra került, és a parlament külügyi bizottsága, amely a háború előtti hírszerzési adatok kormányzati kezelését vizsgálta, meglehetősen nyers stílusban kihallgatta.

A BBC májusban - akkor még meg nem nevezett forrására hivatkozva - azt állította, hogy a hírszerzési értesüléseket a háború támogatottságának erősítése végett a kormány annak idején "izgalmasabbá" tette. A rádió vezetése a haláleset után elismerte, hogy Kelly volt a forrás, bár maga a szakértő a parlamenti meghallgatáson - öngyilkossága előtt három nappal - cáfolta, hogy a BBC értesülésében foglaltakat ő mondta volna a tudósítónak.

A tanácsadó halálának ügyében a Lordok Háza egyik jogi főméltósága, Lord Hutton vezetésével vizsgálat indult. A The Observer szerint a most előkerült Kelly-tanulmány - amelyet a Hutton-bizottság elé terjesztenek - a kormánynak kedvez, jóllehet Kelly özvegyének hétfőre tervezett meghallgatása "végzetesen alááshatja mind a kormány, mind a BBC ügyét".