Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Izraeli kém a Pentagonban?

2004.08.28. 12:11
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) gyanúja szerint egy izraeli kém jutott be az amerikai védelmi minisztérium legmagasabb döntéshozatali szintjére. Magas rangú izraeli tisztviselők visszautasítják a kémkedés vádját.
Az amerikai CBS televízió pénteki híradója számolt be arról, hogy az FBI teljes körű vizsgálatot folytat azzal a gyanúval, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter közeli munkatársai közül valaki Izrael számára kémkedik.

Elismert elemző lenne a kém?

A gyanús tisztségviselő bizalmas anyagokat juttatott el Izrael számára egyebek között az Iránról folytatott titkos fehér házi megbeszélésekről. A gyanú egy olyan elismert elemzőre esett, aki a Pentagon iraki politikáját segítő munkacsoport tagja. Az elemző kapcsolatban áll a Pentagon olyan vezetőivel, akiknek meghatározó szerepük van az iraki politika alakításában, így Paul Wolfowitz miniszterhelyettessel.

Az amerikai televízió szerint a kém az Amerikai-izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) nevű amerikai zsidó lobbiszervezeten keresztül juttatott el titkos dokumentumokat a közel-keleti országnak. Így ismerhetett meg például tavaly egy amerikai elnöki utasítást az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájáról akkor, amikor az még csak tervezet formájában létezett.

Izrael visszautasítja a vádakat

"Izrael nem kémkedik az Egyesült Államokban" - jelentette ki szombaton egy magas rangú izraeli tisztviselő. Hozzátette: - Cáfoljuk, hogy bármilyen hírszerzési tevékenységet folytatnánk ott. Ez egy nagyon furcsa történet. Izrael évek óta nem folytat kémtevékenységet az Egyesült Államokban.

Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője a CBS kérdésére szintén határozottan visszautosította az állítást. Hangoztatta, hogy az állítás alaptalan és téves.

Izrael a Pollard-botrány után kötelezettséget vállalt arra, hogy nem kémkedik többé az Egyesült Államok területén. Jonathan Pollard, az amerikai haditengerészet elemzője volt, és 1984 májusától letartóztatásáig, 1985 novemberéig adott át Izraelnek titkos anyagokat, amelyek elsősorban az arab országokban folytatott amerikai kémtevékenységgel voltak kapcsolatosak. Az amerikai zsidó Pollard 1987-ben életfogytiglani szabadságvesztést kapott tettéért.