Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tagad a kémkedéssel vádolt ezredes

2001.06.23. 10:00
Következetesen tagadja az ellene felhozott vádakat a volt Szovjetunió, majd Oroszország javára való kémkedésért a hónap elején Floridában letartóztatott George Trofimoff, az amerikai hadsereg nyugállományú ezredese.
Trofimoffot azzal vádolják, hogy 1969 és 1994 között - amikor az amerikai hadsereg polgári alkalmazottjaként teljesített szolgálatot Németországban, a nürnbergi katonai központban - több ezer oldalnyi bizalmas adatot másolt le és adott el a szovjet, majd orosz titkosszolgálatnak.

A 74 éves Trofimoffot állítólag úgy buktatták le, hogy egy FBI-ügynök orosz hírszerzőnek adta ki magát, és "a kapcsolat újrafelvételét" kezdeményezte vele, amibe a tartalékos ezredes bele is ment.

Trofimoff - aki az eddigi legmagasabb rangú, kémkedéssel vádolt amerikai tiszt - a pénteki tárgyaláson visszautasította a vádakat, azt állította, hogy sosem találkozott a szovjet felderítés embereivel és nem adott át nekik titkos katonai okmányokat. Az előző héten azonban a szovjet hírszerzés, a KGB egykori tisztje arról tanúskodott, hogy ő maga kétszer találkozott Trofimoffal, aki a KGB egyik vezető kémje volt.

Trofimoffra életfogytig tartó börtönbüntetés vár, ha a vádak valósnak bizonyulnak.