Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elesett a Medina-parancsnokság, támadják Kerbelát

2003.04.05. 11:23
Az iraki főváros felé előrenyomuló amerikai erők elfoglalták és átkutatják az iraki Köztársasági Gárda Medina hadosztályának főhadiszállását. A Bagdadban harcoló amerikai alakulatok hátának biztosítása végett amerikai harci gépek és katonák szombaton támadást indítottak az iraki fővárostól délnyugatra fekvő Kerbela városa ellen is.
A 3. amerikai gyalogos hadosztályának két páncélos- és egy gyalogsági százada hatolt be a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő Szuveira városba, ahol nem ütköztek ellenállásba, és villámgyorsan elfoglalták az itt állomásozó Medina hadosztály főhadiszállását.

A jelek szerint a Köztársasági Gárda védelmi tervei összeomlottak. Iraki csapatok sehol nem láthatók, a főhadiszálláshoz vezető öt kilométeres útszakaszon fedezékek és egyszemélyes tüzelőállások százait, több tucatnyi tüzérségi fegyvert, légvédelmi lövedéket, harckocsikat és páncélozott szállító járműveket találtak az amerikai katonák.

Az irakiak által hátrahagyott katonai járműveket amerikai harckocsik és Bradley harcjárművek megsemmisítették.

Civil katonák?

Az AP jelentése szerint a Szuveirába bevonuló amerikai csapatokat civil ruhába öltözött, az út mentén felsorakozott fiatalemberek százai üdvözölték. Az amerikaiak elképzelhetőnek tartják, hogy korábban a Medina hadosztályban szolgáltak, és egyenruhájukat civil öltözékre cserélték az amerikai csapatok előrenyomulásának láttán.

Felgyújtják a bázis

A Medina főhadiszállása súlyosan megrongálódott a szövetséges légierő támadásaiban, amelyek megelőzték a szárazföldi csapatok bevonulását. A helyiségeket kifosztották, a tisztek számára fenn tartott parkolóhelyek üresek voltak. A Reuters katonai forrásokból úgy értesült, hogy az amerikaiak a tervek szerint felgyújtják a főhadiszállást, amint végeztek annak átkutatásával.

Támadás Kerbela ellen

A Bagdadban harcoló amerikai alakulatok hátának biztosítása végett amerikai harci gépek és katonák szombaton támadást indítottak az iraki fővárostól délnyugatra fekvő Kerbela városa ellen is. A Reuters amerikai katonai forrásokra hivatkozó jelentése szerint az amerikai harci gépek mintegy 900 kilogramm súlyú bombákat szórtak a Bagdadtól 110 kilométerre délnyugatra fekvő városban az iraki Köztársasági Gárda létesítményeire, a kormányzó Baasz Párt helyi székházára és egy lőszerraktárra.

A város felett három hatalmas füstfelhő gomolyog. Az egyik bomba becsapódása a jelek szerint robbanások egész sorát váltotta ki. Amerikai katonai alakulatok behatoltak a városba. Az egyik egységre tüzet nyitottak AK-47-es (Kalasnyikov) típusú gépkarabélyokkal és gránátokkal felszerelt irakiak.