Klaudia
-3 °C
3 °C

Havi három háborút jár meg Kevin

2005.09.17. 11:02
Különös ötlettel fordult idén márciusban a Yahoo-hoz Kevin Sites, aki már egy sor háborút megjárt operatőrként és tudósítóként. A neves újságíró ajánlata a következő volt: egy éven át blogol, filmez, fényképez és hangban is tudósít a weben a világ összes háborús övezetéből. A globális média új fenegyereke, az egyszemélyes világhírügynökség nem fog unatkozni: jelenleg 36 háború zajlik a világban, Kevinnek így havonta három háborúja lesz.

A Yahoo szeptember 26-án startol a "Kevin Sites a tűzvonalban" című honlappal. Kevin Sites, az agilis riporter vállalta, hogy naponta „szállít”egy 600-800 szóból álló cikket, s egy képsorozatot is közöl 5-10 exkluzív fotóval. Mindehhez hangkommentár vagy audioblog is tartozik majd.

A habot a tortán azok a filmrészletek jelentik, amelyeket Sites készít a háborús övezetben, s amelyek a néző számára is átélhetővé teszik a helyszín atmoszféráját. Ezekből a részletekből hetente egyszer egy megszerkesztett összeállítás is készül. A riporter kötelességei közé tartozik továbbá, hogy folyamatosan naplót írjon arról, mi történik vele és lehetőség szerint chateljen is érdeklődő olvasóival.

Multimediális multitalentum


Tekintse meg kéepinket!

Az ötlet a vérbeli SoJo-tól (solo journalist) származik, aki a világ egyik legelismertebb háborús tudósítója. Kevin Sites szabadúszóként és a CNN képviseletében megjárta már Koszovót, Afganisztánt és Irakot is. A multimédiás újságírás műfaja nem újdonság számára, hiszen – amint saját honlapján látható – eddig is írt blogot harctéri tapasztalatairól, amelyet képekkel, hangkommentárokkal, videobetétekkel látott el.

A tervek szerint a veterán haditudósító az elkövetkező egy évben az ismert háborús övezeteken (Irak, Csecsenföld stb.) kívül tudósítani fog Kasmírból, Nepálból, Sierra Leonéból, Szudánból, Ugandából és Szomáliából is.

A Yahoo-nál azt várják, hogy Kevin Sites izgalmas és új tartalommal látja el a Yahoo-t, amely így versenybe tud szállni a hagyományos televíziózással és más tradícionális médiumokkal. A „Kevin Sites a tűzvonalban” című projekt csak a kezdet. Bár a Yahoo nem akar hírügynökséget építeni , a jövőben a politika, a sport, az egészségügy és a szórakozás világából származó legérdekesebb multimédiás anyagokkal bővítik a webes kínálatot, s mindezt a médiapartnerek által készített saját produkciókkal fűszerezik. Mindebből olyan programot szeretnének kialakítani, amely következetesen alkalmazza a web előnyeit.

Kevin Sites site-ja

Egyelőre nehéz elhinni, hogy Kevin Sites mindezt egyedül meg tudja valósítani. A dolog azonban nem lehetetlen, mivel a koncepció lényege, hogy az anyagot nem kell olyan profi módon feldolgozni, mint a nagy tévécsatornák teszik.

Kevin Sites azt ígéri site-ja jövőbeli olvasóinak, hogy felelősségteljesen teszi majd a dolgát. A riporter három meglepő elvet vall: átláthatóság, a tévedés joga, érzékenység. Olvasói tehát mindig tudni fogják, mit és hogyan csinál, tisztában van azzal, hogy mint ember hibázhat és ezt a „jogot” fenn is tartja magának, s a tudósításaiban szereplő emberekkel kellő érzékenységgel foglalkozik majd és tiszteletben tartja őket.