Piroska
-2 °C
5 °C

Rendkívüli állapotot vezethetnek be Kijevben

2004.10.21. 17:11
Rendkívüli állapot bevezetését helyezte kilátásba csütörtökön - tíz nappal az október 31-én tartandó elnökválasztás előtt - a kijevi főpolgármester, miközben az ellenzék és független újságírók felszólították a hatóságokat: vessenek véget a "politikai terrornak".
Tömeges rendzavarások esetén rendkívüli állapotot vezet be Kijevben Olekszandr Omelcsenko kijevi főpolgármester. Ukrajnában tíz nap múlva elnökválasztást tartanak, az ellenzék a szavazás napján félmilliós tüntetésre készül a Központi Választási Bizottság székháza előtt, ha a választás számukra "nem jár kedvező eredménnyel."

"Vessenek véget a politikai terrornak!"

Mikola Tomenko, az egyik legesélyesebb elnökjelölt, a Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk jobboldali pártszövetség képviselője a parlamentben csütörtökön felszólította a hatóságokat, hogy vessenek véget a "politikai terrornak". "A hatóságok szabad kezet adtak a bűnözőknek és politikai terrort zúdítottak azokra, akiknek saját véleményük van és az ellenzékben vannak", jelentette ki a politikus.

"Kérjük, sürgősen hívják össze a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot, hogy elfogultság nélkül vitassa meg az Ukrajnában kialakult helyzetet. Olyan értesülésünk van, hogy az elnök környezetében lévő héják csoportja el akarja szabotálni a választásokat", mondta az ellenzéki képviselő.

Bántalmazott megfigyelő

A nyugat-ukrajnai Lviv megyéből Kijevbe tették át székhelyüket a volt szovjetköztársaságok választásait figyelemmel követő CIS EMO szervezet nemzetközi megfigyelői, miután névtelen fenyegető telefonhívásokat kaptak, sőt egy tádzsik megfigyelőt Lemberg (Lviv) megyeszékhelyen négy ismeretlen olyan súlyosan bántalmazott szerda este, hogy agyrázkódással kórházba került.

A CIS EMO közlése szerint az általa meglátogatott 50 választókörzet több mint fele nem készült fel a voksolásra. A választói névjegyzékben "holt lelkek" - más városokba költözöttek, illetve elhunyt személyek neve szerepel - ami jó lehetőséget teremt a választási csalásra.

Juscsenko nyerhet Nyugat-Ukrajnában

Nyugat-Ukrajnában a nyugati országok támogatását élvező Viktor Juscsenko számíthat nagyobb támogatottságra. Közvélemény-kutatások szerint két héttel a választások előtt a két jelölt fej fej mellett haladt a népszerűségi listán. A választási kampány során a két fél egyaránt piszkos trükkökkel vádolta egymást.

A kormánypárti televíziók egyoldalúan a Leonyid Kucsma elnök utódjául kiszemelt, főként az Oroszországgal szoros gazdasági kapcsolatban álló kelet- és dél-ukrajnai iparvidékeken népszerű Viktor Janukovics kormányfőt támogatták.

A rejtélyes mérgezést szenvedett Viktor Juscsenko a jelenlegi hatalmat vádolta gyilkossági kísérlet elkövetésével, de az orvosok ezt nem tudták bizonyítani. A liberális ellenzék azzal vádolja a hatóságokat, hogy készek erő alkalmazására is, ha nem az ő jelöljük kerül ki győztesen a szavazásból. Az Európai Unió és az Egyesült Államok több alkalommal is figyelmeztette Ukrajnát a tisztességes választások fontosságára, Leonyid Kucsma elnök és más vezetők ígéretet tettek, hogy valamennyi jelölt egyenlő szereplési lehetőséget kap a médiában. A távozó elnök közölte: nem enged meg semmiféle felkelést Ukrajnában.