Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Kettős támadás pekingi egyetemek ellen

2003.02.25. 15:39
Legalább kilenc ember megsérült, amikor robbanás történt két pekingi egyetem éttermében kedden. A merényletért senki sem vállalta a felelősséget, és a hatóságok sem tartóztattak le senkit.
Házilag készített dinamit robbant pár órán belül két pekingi egyetem, a Peking és a Csinghua éttermében kedden. A délben bekövetkezett detonációban hat ember sérült meg a Csinghuán. Másfél óra múlva újabb robbanás történt a Peking egyetemen, ahol három éttermi dolgozó sérült meg, közölték a rendőrök. A sérüléseket főleg a szétrepülő üvegszilánkok okozták. A robbantásokért egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget, és az indíték sem ismert. A hatóságok senkit sem vettek őrizetbe, adta hírül a Guardian.

Elit iskolák

A Csinghuán végzett Hu Csin Tao pártfőtitkár is, aki március 5-én, az új parlamenti ülésszak megnyitóján veszi át az elnökséget Csiang Cö Mintől. A két pekingi egyetem mindig is ismert volt tanulói politikai aktivitásáról. 1919-ben a Peking tanulói Japán-ellenes megmozdulásokat tartottak, de a Peking és a Csinghua hallgatói voltak azok is, akik 1989-ben demokratikus változásokat követeltek az országban. Az utóbbi megmozdulást végül a hadsereg verte le 1989 június 4-én.

Olcsó robbanóanyagok

Kínában az utóbbi években számos pokolgépes merényletet követtek el. A legsúlyosabb eset 2001 márciusában történt, amikor több mint 100 ember vesztette életét egy merényletben az északi Hebei tartományban. A hatóságok szerint a robbanóanyagok olcsón, és könnyen hozzáférhetők, így sokszor elégedetlen dolgozók, megcsalt szerelmesek, és a szeparatisták állnak a háttérben. A rendőrök szerint a muszlim ujgurok a felelősek a Hszincsiang tartományban elkövetett merényletekért.  • Vennék
  • Hírek