Emőke
-4 °C
9 °C

Kína kész egy atomtámadásra

2005.07.15. 07:42
Egy kínai tábornok azt hangoztatja, hogy országa felkészült a kelet-kínai nagyvárosok pusztulására, de az amerikaiak is számíthatnak arra, hogy több száz városukat lerombolják. Tíz év óta ez az első eset, hogy egy magas rangú kínai vezető atomfegyver bevetésével fenyegetőzik.
Kína kész atomfegyvert használni az Egyesült Államok ellen, ha beavatkozik egy esetleges tajvani konfliktusba - idézett egy kínai tábornokot pénteki számában a The Financial Times és az Asian Wall Street Journal.

Csu Cseng-hu (Zhu Chenghu) tábornok, a kínai nemzetvédelmi egyetem tanára, a Better Hong Kong magánalapítvány tanácskozásán kijelentette: ha az amerikaiak elküldik rakétáikat és távirányítású lövedékeiket a válságövezetbe, Kínának nukleáris fegyverekkel kell válaszolnia. "Amennyiben az Egyesült Államok elszánja magát a beavatkozásra, mi elszántak vagyunk a válaszra" - mondta Csu Cseng-hu.

Privát közlés

A tábornok azt is megemlítette, hogy felkészültek a kelet-kínai nagyvárosok pusztulására, de az amerikaiak is számíthatnak arra, hogy több száz városukat lerombolják. Csu Cseng-csu hozzátette: saját véleményét hangoztatja, nem a kormány álláspontját.

Tíz év óta ez az első eset, hogy egy magas rangú kínai vezető atomfegyver bevetésével fenyegetőzik.

Kína Tajvant lázadó tartománynak tekinti, és katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a sziget egyoldalúan kinyilvánítaná függetlenségét.

Kína figyelmeztetett

Tavaly márciusban belügyeibe való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat Kína, amiért Washington gratulált a tajvani elnöknek újraválasztásához.

A pekingi külügyminisztérium éles hangú közleményében szemére veti az amerikai kormánynak, hogy aláássa azt a korábbi nyilatkozatot, amelyben maga is vállalta az egy Kína elvének tiszteletben tartását. Peking arra is figyelmeztetett akkor, hogy nem nézné tétlenül, ha az elnökválasztás nyomán ellenőrizhetetlenné válna a helyzet Tajvanon.