Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megkövette Kínát a CNN

2008.04.16. 11:08
Bocsánatot kért a CNN amerikai hírtelevízió Pekingtől amiatt, hogy egyik hírmagyarázója "egy rakás tökfilkónak és gengszternek" nevezte a kínaiakat, áruikat pedig "bóvlinak". A hivatalos magyarázat szerint Jack Cafferty nem a népet akarta sértegetni, csak Kína vezetőinek szólt be.

"Sem Caffertynek, sem a CNN-nek nem állt szándékában, hogy megsértse a kínai népet, és a CNN bocsánatot kér mindenkitől, aki így értelmezte az elhangzottakat" - írta szerdai közleményében az amerikai hírtelevízió. A CNN szerint a nyerseségéről hírhedt Jack Cafferty nem a kínai népről, hanem vezetőikről beszélt a The Situation Room című politikai műsor április 9-i adásában.

Az amerikai csatorna amiatt kényszerült mentegetőzni, mivel hírmagyarázója azt mondta: az Egyesült Államok "ólomfestékkel borított bóvlit és mérgezett állateledelt" importál Kínából. Ráadásul Cafferty szerint az utóbbi fél évszázadban alapjában véve mit sem változtak: ugyanaz a rakás tökfilkó és gengszter.

A pekingi külügyminisztérium azonnal a kínai nép elleni "visszataszító támadással" vádolta meg a CNN-t Cafferty megjegyzései miatt. Cafferty arra használta fel a mikrofont, hogy rágalmazza Kínát és a kínai népet, és súlyosan megsértette az újságírói etikát, mondta Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő.

Peking az utóbbi hetekben már kikelt a CNN ellen amiatt, hogy állítólag elfogultan tudósított a márciusban Tibetben és Nyugat-Kínában kitört kormányellenes tüntetésekről.