Jolán
2 °C
4 °C

Megkövette Kínát a CNN

2008.04.16. 11:08
Bocsánatot kért a CNN amerikai hírtelevízió Pekingtől amiatt, hogy egyik hírmagyarázója "egy rakás tökfilkónak és gengszternek" nevezte a kínaiakat, áruikat pedig "bóvlinak". A hivatalos magyarázat szerint Jack Cafferty nem a népet akarta sértegetni, csak Kína vezetőinek szólt be.

"Sem Caffertynek, sem a CNN-nek nem állt szándékában, hogy megsértse a kínai népet, és a CNN bocsánatot kér mindenkitől, aki így értelmezte az elhangzottakat" - írta szerdai közleményében az amerikai hírtelevízió. A CNN szerint a nyerseségéről hírhedt Jack Cafferty nem a kínai népről, hanem vezetőikről beszélt a The Situation Room című politikai műsor április 9-i adásában.

Az amerikai csatorna amiatt kényszerült mentegetőzni, mivel hírmagyarázója azt mondta: az Egyesült Államok "ólomfestékkel borított bóvlit és mérgezett állateledelt" importál Kínából. Ráadásul Cafferty szerint az utóbbi fél évszázadban alapjában véve mit sem változtak: ugyanaz a rakás tökfilkó és gengszter.

A pekingi külügyminisztérium azonnal a kínai nép elleni "visszataszító támadással" vádolta meg a CNN-t Cafferty megjegyzései miatt. Cafferty arra használta fel a mikrofont, hogy rágalmazza Kínát és a kínai népet, és súlyosan megsértette az újságírói etikát, mondta Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő.

Peking az utóbbi hetekben már kikelt a CNN ellen amiatt, hogy állítólag elfogultan tudósított a márciusban Tibetben és Nyugat-Kínában kitört kormányellenes tüntetésekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?