Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Washington szerint alkalmazhatnak kínvallatást a terrorizmus ellen

2008.04.27. 22:56
Az amerikai kormány nemrégiben megerősítette a washingtoni törvényhozásnak, hogy álláspontja szerint az amerikai hírszerzés a terrorizmus elleni harc érdekében alkalmazhat a nemzetközi jogban tiltott vallatási módszereket is - jelentette vasárnap az amerikai sajtó.

A washingtoni igazságügyi minisztérium a törvényhozásnak küldött levelében úgy értelmezte a hadifoglyokkal való bánásmódra vonatkozó genfi konvenciókat, hogy a vallatás korlátai a fogva tartott egyéntől függően eltérőek lehetnek - írta a The Washington Post és a The New York Times című napilap.

Ez utóbbi szerint Brian Benczkowski igazságügyminiszter-helyettes a március ötödikén kelt levélben kifejtette: a vallatások alatt alkalmazott erőszak "gyalázatosságát" mérlegelő "józan megfigyelők" számára lényegesnek tűnhet, hogy a vallatásnak terrorcselekmény megakadályozása, nem pedig a vallatott személy megalázása vagy megbecstelenítése a célja. Egyes tiltó rendelkezések, például az emberi méltóság megsértésének tilalma annak megvizsgálására ösztönöznek, hogy milyen körülmények között alkalmazzák az említett módszereket – vélte.

George Bush amerikai elnök márciusban vétót emelt szombaton az ellen a jogszabály ellen, amely megtiltotta volna, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a vízbefojtást szimuláló és egyéb, sokat bírált vallatási módszereket alkalmazzon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!