Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Washington szerint alkalmazhatnak kínvallatást a terrorizmus ellen

2008.04.27. 22:56
Az amerikai kormány nemrégiben megerősítette a washingtoni törvényhozásnak, hogy álláspontja szerint az amerikai hírszerzés a terrorizmus elleni harc érdekében alkalmazhat a nemzetközi jogban tiltott vallatási módszereket is - jelentette vasárnap az amerikai sajtó.

A washingtoni igazságügyi minisztérium a törvényhozásnak küldött levelében úgy értelmezte a hadifoglyokkal való bánásmódra vonatkozó genfi konvenciókat, hogy a vallatás korlátai a fogva tartott egyéntől függően eltérőek lehetnek - írta a The Washington Post és a The New York Times című napilap.

Ez utóbbi szerint Brian Benczkowski igazságügyminiszter-helyettes a március ötödikén kelt levélben kifejtette: a vallatások alatt alkalmazott erőszak "gyalázatosságát" mérlegelő "józan megfigyelők" számára lényegesnek tűnhet, hogy a vallatásnak terrorcselekmény megakadályozása, nem pedig a vallatott személy megalázása vagy megbecstelenítése a célja. Egyes tiltó rendelkezések, például az emberi méltóság megsértésének tilalma annak megvizsgálására ösztönöznek, hogy milyen körülmények között alkalmazzák az említett módszereket – vélte.

George Bush amerikai elnök márciusban vétót emelt szombaton az ellen a jogszabály ellen, amely megtiltotta volna, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a vízbefojtást szimuláló és egyéb, sokat bírált vallatási módszereket alkalmazzon.