István, Vajk
19 °C
33 °C

Kiszabadult az elrabolt német mérnök Afganisztánban

2007.10.10. 17:32
Fogolycsere keretében szabadult ki Afganisztánban az a 62 éves német mérnök, akit még júliusban raboltak el Afganisztánban. A férfi szabadságáért hat tálib foglyot kellett elengedni.

Kiszabadult a júliusban emberrablók fogságába esett német mérnök szerdán Afganisztánban - jelentették be Kabulban. A 62 éves Rudolf Blechschmidt és öt afgán túsz fogolycsere keretében nyerte vissza szabadságát, hat tálib harcos elengedése árán. Helyi törzsi vezetők adták át a túszokat az afgán titkosszolgálat illetékeseinek szerda délután Vardak tartomány Dzsaghato körzetében - mondta Mohammad Nahím körzeti vezető.

Hozzátette, hogy a fogolycserét a hírszerzésnek a tartományi székhelyen lévő irodájában bonyolították le, és a kiszabadult tálibok nem jelentős parancsnokok, viszont rokoni kapcsolatban állnak az emberrablókkal. Egy afgán magánhírügynökség úgy tudja, hogy a túszejtés mögött álló helyi tálib vezető, Nizamuddin molla adta át a foglyokat a hatóságoknak apjáért és embereiért cserébe, akiket a német mérnök elrablása után tartóztattak le.

Az elengedett tálib harcosok és a kiszabadult afgán túszok számáról eltérő értesülések láttak napvilágot. A jelentések négy, illetve öt tálib elengedéséről szólnak. Berlinben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter megerősítette a német állampolgár kiszabadulásának hírét. A kabuli német nagykövet már beszélt Blechschmidttel telefonon - fűzte hozzá. Német biztonsági források szerint a mérnök fáradt, de jól van, és várhatóan este érkezik meg Németország kabuli nagykövetségére.

Blechschmidtet egy másik német mérnökkel és a kíséretükben lévő öt afgánnal együtt július 18-án rabolták el Vardak tartományban, Kabultól délnyugatra. A másik német férfit három nappal később holtan találták meg lőtt sebekkel a mellkasán.

Egyes források szerint a tálib emberrablók nem sokkal azután végeztek vele, hogy szívrohamot kapott. A túszejtők a német katonai kontingens kivonását követelték Afganisztánból, amit a berlini kormány határozottan visszautasított. A Bundestag pénteken szavaz az afganisztáni katonai misszió mandátumának meghosszabbításáról.

A német mérnök elengedése érdekében a vöröskereszt is megpróbált közbenjárni, de tárgyalni küldött négy munkatársát a tálibok szeptember 27-én túszul ejtették, és csak két nap múlva engedték szabadon. Blechschmidt egy videofelvételen, amely hétfőn jutott az AP amerikai hírügynökség televíziójának birtokába, arról beszélt, hogy egészségi állapota megromlott, és kérte a német és az afgán kormányt, hogy még a tél beállta előtt állapodjon meg a tálib túszejtőkkel. Blechschmidt utalt arra, hogy a kabuli német nagykövetség egy ideig egyáltalán nem volt hajlandó tárgyalni az emberrablókkal, de nemrégiben újrakezdődött az alkudozás elengedéséről.

A tálib lázadók egyre gyakrabban folyamodnak az emberrablások és az öngyilkos merényletek taktikájához azóta, hogy az afgán és a külföldi biztonsági erőkkel vívott hagyományos fegyveres összecsapásokban súlyos veszteségeket szenvedtek.