Szilvia
5 °C
16 °C

Kiszabadult az elrabolt német mérnök Afganisztánban

2007.10.10. 17:32
Fogolycsere keretében szabadult ki Afganisztánban az a 62 éves német mérnök, akit még júliusban raboltak el Afganisztánban. A férfi szabadságáért hat tálib foglyot kellett elengedni.

Kiszabadult a júliusban emberrablók fogságába esett német mérnök szerdán Afganisztánban - jelentették be Kabulban. A 62 éves Rudolf Blechschmidt és öt afgán túsz fogolycsere keretében nyerte vissza szabadságát, hat tálib harcos elengedése árán. Helyi törzsi vezetők adták át a túszokat az afgán titkosszolgálat illetékeseinek szerda délután Vardak tartomány Dzsaghato körzetében - mondta Mohammad Nahím körzeti vezető.

Hozzátette, hogy a fogolycserét a hírszerzésnek a tartományi székhelyen lévő irodájában bonyolították le, és a kiszabadult tálibok nem jelentős parancsnokok, viszont rokoni kapcsolatban állnak az emberrablókkal. Egy afgán magánhírügynökség úgy tudja, hogy a túszejtés mögött álló helyi tálib vezető, Nizamuddin molla adta át a foglyokat a hatóságoknak apjáért és embereiért cserébe, akiket a német mérnök elrablása után tartóztattak le.

Az elengedett tálib harcosok és a kiszabadult afgán túszok számáról eltérő értesülések láttak napvilágot. A jelentések négy, illetve öt tálib elengedéséről szólnak. Berlinben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter megerősítette a német állampolgár kiszabadulásának hírét. A kabuli német nagykövet már beszélt Blechschmidttel telefonon - fűzte hozzá. Német biztonsági források szerint a mérnök fáradt, de jól van, és várhatóan este érkezik meg Németország kabuli nagykövetségére.

Blechschmidtet egy másik német mérnökkel és a kíséretükben lévő öt afgánnal együtt július 18-án rabolták el Vardak tartományban, Kabultól délnyugatra. A másik német férfit három nappal később holtan találták meg lőtt sebekkel a mellkasán.

Egyes források szerint a tálib emberrablók nem sokkal azután végeztek vele, hogy szívrohamot kapott. A túszejtők a német katonai kontingens kivonását követelték Afganisztánból, amit a berlini kormány határozottan visszautasított. A Bundestag pénteken szavaz az afganisztáni katonai misszió mandátumának meghosszabbításáról.

A német mérnök elengedése érdekében a vöröskereszt is megpróbált közbenjárni, de tárgyalni küldött négy munkatársát a tálibok szeptember 27-én túszul ejtették, és csak két nap múlva engedték szabadon. Blechschmidt egy videofelvételen, amely hétfőn jutott az AP amerikai hírügynökség televíziójának birtokába, arról beszélt, hogy egészségi állapota megromlott, és kérte a német és az afgán kormányt, hogy még a tél beállta előtt állapodjon meg a tálib túszejtőkkel. Blechschmidt utalt arra, hogy a kabuli német nagykövetség egy ideig egyáltalán nem volt hajlandó tárgyalni az emberrablókkal, de nemrégiben újrakezdődött az alkudozás elengedéséről.

A tálib lázadók egyre gyakrabban folyamodnak az emberrablások és az öngyilkos merényletek taktikájához azóta, hogy az afgán és a külföldi biztonsági erőkkel vívott hagyományos fegyveres összecsapásokban súlyos veszteségeket szenvedtek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?