Emőke
-4 °C
9 °C

Közel-Kelet: kivonulási tervek, tárgyalási ajánlatok

2004.05.31. 17:59
Ahmed Korei palesztin miniszterelnök még nem találkozott izraeli kollégájával Ariel Saronnal, aki hétfőn egy Gázai kivonulási tervről egyeztetett kormányával, miközben az izraeli legfelsőbb bíróság a palesztinok emberi jogainak tiszteletben tartására szólította fel az ország hadseregét.
A palesztinok életének és emberi méltóságának szavatolására szólította fel az izraeli legfelsőbb bíróság hétfői állásfoglalásában a hadsereget.

A bírósági döntés négy emberi jogi szervezet beadványa alapján született, amelyet az izraeli katonák rafahi akciója kapcsán terjesztettek be.

A bírói testület állásfoglalásában hangsúlyozza: a hadsereg elsődlegesen felel az általa ellenőrzött területeken a polgári lakosság életéért. Hangsúlyozza továbbá: amikor a harcok térségébe polgári személyek kerülnek, a hadseregnek minden tőle telhetőt el kell követnie a helyi polgári lakosság emberi méltóságának megőrzése érdekében.

Izrael Rafahban és a város menekülttáborában végrehajtott katonai akcióit éles bírálatok kísérték világszerte. A bírósági végzést lelkesen üdvözölték az emberi jogi szervezetek.

Szakaszokban vonulnának ki

Ariel Saron izraeli miniszterelnök a Gázai övezetből való módosított kivonulási tervet terjesztett elő azoknak a kormánytagoknak és képviselőknek a megnyerésére, akik eredeti tervét elutasították.

Az izraeli kormányfő egy nappal korábban sikertelenül próbálta terve mellé állítani minisztereinek többségét és a jövő vasárnapra halasztotta a végszavazást a Gázai övezet 21 és Ciszjordánia négy zsidó településének felszámolásáról.

Az új terv szerint, amelyet a kormányzó Likud párthoz tartozó képviselőkkel vitatott meg hétfői, zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen, Izrael négy szakaszban hajtaná végre a kivonulást. Változás Saron eredeti elképzeléséhez képest az is, hogy a zsidó telepesek által kiürítendő épületek többségét lerombolnák.

A Gázai övezetben összesen 7500 zsidó telepes él 1,3 milliónyi palesztin lakosság által körbe véve.

Joszéf Tomi Lapid igazságügyi miniszter hétfőn folytatta előző nap megkezdett közvetítését Ariel Saron és a tervét ellenző kormánytagok élén álló Benjamin Netanjahu között. Lapid már vasárnap felvetette, hogy a Gázai övezetet több lépcsőben ürítse ki Izrael és első lépésként három település kiürítéséről tárgyaljanak, de utaljanak a miniszterelnök teljes kivonulási tervére is.

Tárgyalókész palesztinok

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök hétfőn kijelentette: kész találkozni izraeli kollégájával, Ariel Saronnal, amennyiben van remény arra, hogy megbeszéléseik eredményeket hoznak.

Készek vagyunk minden olyan találkozóra, amely alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a palesztinok szenvedéseinek megszüntetéséhez - hangsúlyozta Korei Rámalláhban kormánya heti ülését követően.

Mint fogalmazott, lehetséges a kormányfői találkozó megtartása és a palesztin fél nem ellenzi azt. Hozzátette: olyan megbeszélésekre hajlandó, amelyek reménnyel kecsegtetnek.

Ahmed Korei miniszterelnökké történt kinevezése óta még nem találkozott izraeli kollégájával. Mostani felvetésére Izraelben egyelőre nem reagáltak.