Ágnes
2 °C
11 °C

Újraegyesítenék a Ku-Klux-Klánt?

2002.01.19. 14:33
Miután égő keresztet találtak Newport város első afro-amerikai polgármesterének háza előtt, a rendőrség megerősítette a város védelmét a szombati Ku-Klux-Klán találkozó miatt. A mintegy 200 szélsőséges mellett ellentüntetőkre is számít a rendőrség.
A szombati newporti találkozó a déli tábornok, Robert E. Lee születésnapjának évfordulójára esik, és két nappal előzi meg az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos, Martin Luther King emléknapját. A rendőrség a hétvégére megerősítette Newport védelmét.

Tagad a Ku-Klux-Klán

A szélsőséges fajvédő klán találkozóját szervező morristowni szervezet nagysárkánya tagadja, hogy szervezetüknek bármiféle köze lenne a polgármester házánál pár napja történt keresztégetéshez. Scott Fultz elmondta, hogy nem Roland Dykes polgármester ellen akarnak tiltakozni, hanem azok érdekében, akik elveszítették munkahelyeiket az illegális bevándorlók miatt. Joe Roy, az egyik alabamai jogvédő csoport igazgatója szerint a KKK országos egyesítését hivatott szolgálni a mostani találkozó, amelyre féltucat államból körülbelül 50-200 embert várnak. A klán 1980 óta nem egységes, jelenleg mintegy negyven különálló szervezete működik az országban.

Newport

A város közössége ünnepsorozatot rendezett, hogy elterelje a figyelmet a a találkozóról, de város vezetősége attól tart, hogy összecsapások alakulhatnak ki a szélsőségesek és az ellentábor között. Felmerült, hogy a jövőben rendeletben tiltják meg az ilyen találkozók megrendezését. A polgármester szerint a város lakossága egyáltalán nem örül az eseménynek. A Knoxville-tól 40 mérföldre fekvő Newport 7100 fős lakosságát túlnyomórészt fehérek alkotják, az afro-amerikaiak csak a lakosság két százalékát teszik ki.