Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újjáéledő amerikai gyűlöletcsoportok

2005.08.01. 06:56
Egyre több atrocitás éri az Egyesült Államokban a spanyol bevándorlókat. A 762 megfigyelt gyűlöletcsoport közül főleg a fajgyűlölő Ku Klux Klan tagjai nyíltan hangoztatják, hogy utálják a bevándorlókat.
Az Egyesült Államok délkeleti államaiban a "hagyományosan" a feketék és zsidók ellen uszító fajgyűlölő csoportok ellenszenve egyre inkább a spanyol bevándorlók ellen irányul - számolt be erről a News Channel 3 amerikai hírcsatorna.

A Ku Klux Klan (KKK) és a hasonló szervezett, úgynevezett gyűlöletcsoportok egyre gyakoribb célpontjai a térségbe áramló spanyol ajkú bevándorlók.

Daniel Schertz, a Klan 27 éves volt tagja júniusban azért került bíróság elé a Tennessee állambeli South Pittsburg-ben, mert csőbombákat gyártott házilag hispán bevándorlók meggyilkolására.

A KKK-hoz tartozó Észak-Georgia Fehér Lovagjainak „birodalmi Mágusa” tagadta, hogy bármi közük volna az ügyhöz. Nem titkolta ugyanakkor, nem teszi boldoggá a nagy számú bevándorló.

Bele a tutiba

"A feketék kiharcolták polgárjogaikat. Ezek az illegális bevándorlók meg idejönnek és mindent készen kapnak" - mondta a mágus. Elmondása szerint a fehér lovagok nem erőszakot szító csoport. "Mi nem hiszünk ebben, ez nem az 50-es és 60-as évek" - fogalmazott.

A hatóságok szerint nincsenek pontos adatok a spanyolok ellen elkövetett bűncselekményekről, az áldozatok ugyanis sok esetben nem értesítik a rendőrséget bizonytalan státusuk miatt. Attól tartanak, nem kapnak védelmet, sőt még ki is utasítják őket az országból - nyilatkozott John Bernstein a washingtoni országos bevándorlási jogi központ igazgatója.

Sokan lettek

A spanyolok elleni gyűlölködést az váltotta ki a déli államokban, hogy az 1990-es években ugrásszerűen megnőtt a lakosságon belül arányuk. Arkansas-ban egy évtized alatt 337 százalékkal növekedett a számuk, Georgiában 300, Tennesseeben 278, Dél-Carolinában 211 százalékkal. Az első szervezett spanyolellenes akció Délen, a Georgia állambeli Gainesville-ben történt 1998-ban egy helyi jogvédő csoport szerint.

A KKK már rendezett keresztégetést és a legnagyobb amerikai neonáci szervezet, a Nemzeti Szövetség is tartott gyűlést a spanyol bevándorlók ellen tüzelve.

Ezeknek az embereknek egy bizonyos hányada mindig készen áll arra, hogy cselekedjen; a keresztégetéssel, a horogkereszt bálványozásával ugyanúgy megbecstelenítenek más embereket, mint régen - idézte a News Channel 3 James M. Cavanaugh szövetségi különleges ügynököt.

Hatósági adatok szerint az Egyesült Államokban 762 gyűlöletcsoport működik, a legtöbb, 47 Dél-Carolinában. A legtöbb KKK-csoportnak, 13-nak Tennessee nyújt otthont.