Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Amerika beint Európa klímatervének

2007.05.27. 17:32
Amerika visszautasítja azokat a célszámokat, amelyeket Németország az EU-val egyetértésben javasol a G8-tagoknak készülő klímatervezetében – ez derül ki abból a dokumentumból, amit a Greenpeace szivárogtatott ki a sajtónak.

A szervezet közlése szerint Tony Blair leköszönő brit kormányfő is sikertelenül próbálta rábeszélni az amerikai politikusokat arra, hogy fogadják el a tervezetet – írja a BBC. Az Európai Unió tagállamaival korábban egyeztetett dokumentumot a soros EU-elnök Németország javaslatára fogják megtárgyalni a következő G8-csúcson. A kiszivárgott dokumentum – amely a tervezet összefoglalóját és a hozzáfűzött amerikai kommentárokat tartalmazza – azt sejteti, hogy a június 6-8. között megrendezett találkozón heves viták várhatók.

A dokumentumban szereplő, pirossal írt megjegyzések szerint Amerikának alapvető és komoly gondjai vannak a tervezettel. A kommentárokból alig burkoltan az tűnik ki, hogy az Egyesült Államok attól tart, gazdasági pozícióját veszélyezteti, ha túl drasztikusan csökkenti a globális felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gázok kibocsátását. A Greenpeace igazgatója, John Sauven "kriminálisnak" nevezte az USA álláspontját.

Mi lesz 2012 után?

Az új megegyezésre azért volna szükség, mert a Kiotói Egyezmény csak 2012-ig határozott meg célszámokat. A tervezet többek között előírja az üvegházhatású gázok csökkentését (2050-ig 50 százalékkal azt 1990-es szinthez képest), a hatékonyabb energiafelhasználást és szállítást (a célszám 20 százalék 2020-ig), illetve a kívánalmak között szerepel az is, hogy a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése ebben a században 2 Celsius-fokon belül maradjon.

Az ENSZ klímabizottsága, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) idén adta ki hatévente esedékes klímajelentését. A négykötetes dokumentum három megjelent kötetében az IPCC kijelentette, hogy a globális felmelegedés fő oka az ember, és leírta, hogy a jelenség megfékezése a világ GDP-jének töredék részéből finanszírozható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?