Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Apokaliptikus ENSZ-jóslat a klímaváltozásról

2001.02.19. 16:58
Több különös időjárási jelenségre is számíthatunk a 21. században, beleértve ciklonokat, árvizeket és szárazságokat. A leginkább érintett területek népessége akár elvándorlásra is kényszerülhet - foglalható össze tömören az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) legújabb jelentése, melyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Genfben. A szegény, elmaradott országoknak okozza majd a legnagyobb kárt a klímaváltozás, de a fejlett államok sem ússzák meg könnyen.
Több különös időjárási jelenségre is számíthatunk, beleértve ciklonokat, árvizeket, és szárazságokat. A leginkább érintett területek népessége akár elvándorlásra is kényszerülhet. A vízszint emelkedése a malária terjedéséhez vezethet. Többek között ezen veszélyekre figyelmeztet az ezeroldalas jelentés, melynek 19 oldalas összefoglalóját mutatták be kedden Svájcban.

Évi negyvenmilliárd dollárt visz el a klímaváltozás

A jelentés a környezetváltozás gazdasági hatásaira is rámutat: az éves károk a kilencvenes évek végén meghaladták a negyvenmilliárd dollárt, szemben az ötvenes években okozott négymilliárddal. A teljes környezeti kár, beleértve minden olyan környezeti jelenséget, amely a fokozódó üvegházhatáshoz köthető, kétszer ekkora is lehet - vélik a szerzők.

Gyorsabb a változás a vártnál

A jelentés a második része annak a háromrészes, a klímaváltozással foglalkozó sorozatnak, melynek első részét egy hónappal ezelőtt jelentette meg az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottsága.

Abban a kiadványban a szerzők úgy találták, hogy a klímaváltozás gyorsabb, mint korábban várták (akár öt és fél fokkal is nőhet bolygónk átlaghőmérséklete). Mára az is egyértelművé vált, hogy ennek fő oka az üvegházhatást keltő anyagok (például a széndioxid) légkörbe juttatása.

A szegény országokat fenyegeti leginkább a melegedés

Legnagyobb károkat a fejlődő országoknak kell majd elviselnük. A jelentés szerint 1,7 milliárd ember él olyan vidékeken, ahol szűkösek az édesvízkészletek; errefelé várhatóak a legnagyobb szárazságok és a legnagyobb népességrobbanás is.

Afrika, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia alacsony színvonalú mezőgazdaságaira katasztrofális hatással lehet a felmelegedés. De emiatt örökre elbúcsúzhatunk az Alpok gleccsereitől is. A Himalája gleccsereinek elolvadása pedig egész India édesvízellátását fenyegeti.


Délkelet-Ázsia szegény országainak a vízzel kell megküzdeniük. Bangladest teljesen elöntheti a tenger, de áradás fenyegeti Lengyelországot, az Egyesült Államokat és Egyiptomot is.

A legnagyobb kárt azonban az érzékeny sarki klímában okozhatja az üvegházhatás; ezekben a régiókban a széndioxid-kibocsátás stabilizálása után is változhat a klíma és a további melegedés - mivel megolvasztja a sarki jeget - áttételesen további károkat okozhat bolygónknak.

A jelentés következő része a lehetséges megoldásokkal foglalkozik majd. Azt azonban már most tudni, hogy az üvegházhatást okozó anyagok kibocsátásának csökkentését előíró kiotói egyezményben foglaltakat több fejlett ország - elsősorban az Egyesült Államok - képtelen lesz betartani.  • Eladnék
  • Hírek