Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Európai óriás légitársaság alakul?

2000.06.07. 17:30
A British Airways bejelentette, hogy egyik kisebb európai riválisával, a holland KLM légitársasággal tárgyalásokat folytat az esetleges fúzióról. A Bloomberg hírügynökség szerint a vállalategyesítés legfőbb oka az, hogy a brit és a holland cég egyre inkább háttérbe szorul a kontinens más óriásaihoz, a német Lufthansához és a francia Air France-hoz képest.
Ha a tranzakció létrejönne, a BA és a KLM együttesen 19,5 milliárd dolláros árbevételre tennének szert, elhomályosítva ezzel a Lufthansa 12 milliárdos forgalmát, amely Európa második legnagyobb légitársasága.

Fúzióra készül a British Airways és a KLM
Háttérbe szorultak
Elemzők megemlítik a BA-KLM egyesülés hátterében azt is, hogy nemrégiben a világ legnagyobb légitársasága, a United Airlines 11,6 milliárd dolláros ajánlatot tett egy másik amerikai cég, a US Airways felvásárlására.

Ugyancsak fontos szempont lehet a BA-KLM-egyesülésnél, hogy integrálnák a londoni Heathrow és az amszterdami Schiphol repülőterek forgalmát - jegyzi meg a BBC, amely hozzáteszi: a világgazdaság legnagyobb vállalatai közül több is sikeres brit-holland összefogás eredményeként jött létre. Ilyen például a Royal Dutch/Shell az olajiparban, vagy a fogyasztási cikkeket gyártó Unilever.

A vételár szakértők szerint 2,8 milliárd euró lesz

A BBC szerint mind a KLM Royal Dutch Airlines, mind pedig a British Airways (BA) megerősítette a tárgyalások megkezdését. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ,,a megbeszélések kezdeti szakaszban vannak, s nincs semmiféle biztosíték arra, hogy a bármiféle eredményre vezetnek a két fél között".

A Bloomberg elemzői szerint a KLM felvásárlása a BA-nek mintegy 2,8 milliárd eurójába fog kerülni. Mindenesetre a mostani bejelentés hatására a British Airways részvényeinek árfolyama több mint 5 százalékot zuhant. (A KLM papírjai május 17-én csaknem 20 százalékkal javultak, a hollandok ugyanis ekkor jelentették be, hogy a társaság esetleg részt venne egy potenciális fúzióban.)

Újabb fúziók az ágazatban?

A BA mostani kezdeményezését magyarázza az is, hogy a társaság élén nemrégiben ment végbe változás: Bob Aylinget a terjeszkedést célul kitűző Rod Eddington váltotta fel. Ayling pozícióját egyébként nem passzivitása rendítette meg, hanem az, hogy az észak-atlanti útvonalakra összpontosította a társaság erőforrásait, s ezzel a BA történetének első veszteséges évét zárhatta 1999-ben.

A KLM azóta keresett partnert magának, hogy áprilisban meghiúsult az olasz Alitaliával tervezett együttműködése. Állítólag a British Airwayst is a hollandok keresték meg először, tehát nem a britek kezdeményezték a felvásárlást.

Érdekesség, hogy a tervezett brit-holland egyezség egyelőre nem érinti a BA amerikai partnerét, az American Airlinest (AA). A hírek szerint azonban az AA ,,anyavállalata, az AMR Corp. megkereste egy esetleges összefogás ötletével a KLM észak-amerikai partnerét, a Northwest Airlinest. A Northwest részvényeinek árfolyama a hír nyomán 25 százalékkal emelkedett.

A Bloomberg szerint ugyancsak elterjedtek hírek arról is, hogy az American Airlines és a Delta Air Lines is tárgyal valamilyen típusú együttműködésről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!