Zöld út a brit embrió-klónozásnak

2000.08.16. 12:05
Egy brit szakértői csoport szerdai ajánlása szerint az angol tudósok a jövőben gyógyászati céllal embriókat klónozhatnak. A miniszterek szerdán megszavazták a szakértői csoport ajánlása nyomán a klónozás engedélyezését. Tony Blair miniszterelnök kormányának tagjait egy nappal korábban arra kérte: személyes lelkiismeretük szerint szavazzanak. A szerdai határozat hatalmas távlatokat nyit meg a gyógyítás számára, másrészt ismét felkorbácsolhatja az etikai vitát. A szerdai döntés után jelenik meg nyomtatásban az a régóta várt, szakcsoport által készített tanulmány, mely a gyógyászati klónozás érdemeiről szól.

Egy brit szakértői csoport szerdai ajánlása szerint az angol tudósok a jövőben gyógyászati céllal embriókat klónozhatnak. A miniszterek szerdán megszavazták a szakértői csoport ajánlása nyomán a klónozás engedélyezését.

Tony Blair miniszterelnök kormányának tagjait arra kérte: személyes lelkiismeretük szerint szavazzanak

A kérdés lényege, hogy a szervátültetésre váró páciens egészséges sejtjeit klónozzák, vagyis a petesejt magja helyébe a testi sejt magját ültetik, és elindítják az embrió fejlődését. A két hétnél fiatalabb embrióból pedig elkülöníthetők az egyes szervek fejlődéséért felelős sejtek. Így ha egy új szívre van szükség, génsebészeti úton meghatározható és kiválasztható az a sejtcsoport, mely a szív fejlődéséért felelős, és mesterségesen természetes szívet ,,növelünk". A sejtcsoport leválasztása után a ,,fölösleges" embriót egyszerűen a szemétbe dobják.

A technika erőssége, hogy az új szerv 100 százalékosan ,,kompatibilis" a befogadó testtel, miután annak sejtjéből készült, így a természetes kilökődés veszélye nem áll fenn. Ugyanakkor olyan átültetésekre - például agyszövet - is lehetőség nyílhat, amelyekkel esetleg eddig gyógyíthatatlan betegségek, köztük a Parkinson-kór is gyógyíthatók. A szövet- és szervátültetések, pótlások tervszerűen programozhatók lennének, nem kellene ,,időben elhalálozó" vagy önkéntes donorrá várni.

Egérszerveket klónoztak ausztrál tudósok
A gyógyászati célú klónozás technikáját ausztráliai tudósok mutatták be először, hétfőn. A szigetországban is tilos az embrió klónozása, a tudósok egérszervek ,,gyártásával" bizonyították, hogy működőképes technológiát dolgoztak ki.
Az angol tudósok attól félnek: ha a tiltás túl sokáig marad érvényben, akkor lemaradnak a géntechnológiai versenyben, a tehetségesebbek pedig a sokkal engedékenyebb Amerikába emigrálnak.

Egyes vallási és ,,embriópárti" csoportok szerint azonban ez a módszer soha nem lesz elfogadható. A magzatelhajtás ellen küzdő Life csoport szóvivője így nyilatkozott a hétvégén: - Úgy véljük, hogy embereket akarnak szaporítani ezen a módon, vagyis az embriót végigvezetik az emberré válás útján, mert így a legbiztosabb, hogy kifejlődnek a megfelelő szervei, és amikor már emberi lény, akkor megölik a szívéért vagy más, átültetésre szánt szervéért.

Kormányilletékesek korábban úgy nyilatkoztak, hogy ez a félelem teljesen alaptalan, mert a kísérletek ellenőrzötten, a hivatalosan megszabott körülmények között zajlanak majd, és ha a kormány ,,visszaélést" tapasztal, visszavonhatja az engedélyt.  • Hírek
  • Csok