Géza
-12 °C
-4 °C

Vesztegetéssel gyanúsítják a hesseni miniszterelnököt

2006.11.14. 12:23
Vesztegetési botrányba keveredett Roland Koch német kereszténydemokrata politikus. Koch, akit a CDU alelnökévé választhatnak két hét múlva, a vádak szerint egy független politikai csoportot akart rávenni arra, hogy ne indítsanak jelölteket a 2008-as tartományi választásokon.

Megvesztegetési kísérlettel vádolják Roland Koch hesseni miniszterelnököt. A kereszténydemokrata vezető a gyanú szerint pénzt ahánlott a tartomány szabad választói szövetségének, hogy ne indítsanak jelölteket a 2008-as választásokon.

A tekintélyes konzervatív politikus, aki a tavaly szeptemberi országos választások előtt a jelenlegi kancellár - s CDU-elnök - Angela Merkel egyik legfőbb, párton belüli riválisának számított, tagadja a vádat. A tartományi parlament ellenzéki pártjai, élükön a szociáldemokratákkal és a zöldekkel, azonnali vizsgálatot követelnek.

Koch botránya érzékenyen érinti a CDU-t, amelynek tekintélye az elmúlt időszakban amúgy is - a német újraegyesülés óta - eddigi mélypontjára süllyedt. Ráadásul a konzervatív párt két hét múlva tervezi országos kongresszusát, amelyen - legalábbis az eddigi tervek szerint - Roland Kochot a CDU egyik elnökhelyettesévé választanák.

Szakértők szerint az állítólagos megvesztegetési kísérlet beigazolódása a kereszténydemokraták számára újabb, jelentős tekintélyveszteséggel járna.

Hessen tartományban a CDU abszolút többséggel egyedül kormányoz. A szabad választói szövetség az önkormányzati területekre összpontosít s magát a pártoktól magát mértékben függetlennek nyilvánítja. Eddig egyetlen helyi törvényhozásba sem jutott be, de Hessenben különösen erős, s általános vélekedés szerint 2008-ban a CDU-tól vehetne el voksokat.