Edina
-12 °C
-3 °C

Öngyilkos lett Helmut Kohl felesége

2001.07.05. 17:17
Öngyilkos lett Helmut Kohl volt német kancellár felesége. A 68 éves Hannelore Kohl holttestére kedden találtak rá a család ludwigshafeni otthonában, jelentették hírügynökségek.
Hannelore Kohl hét éve igen erős napallergiában szenvedett, ami miatt gyakorlatilag házfogságra volt ítélve. Ezt egy rosszul adagolt gyógyszer váltotta ki.

"Reménytelen egészségi állapota miatt saját, szabad akaratából úgy döntött, hogy véget vet életének. Döntését búcsúlevélben közölte családjával" - áll a volt kancellár hivatalának közleményében. Betegsége gyógyíthatatlan volt, az orvosok hiába próbáltak segíteni rajta - áll a közleményben.

Az exkancellár politikai szövetségesei és ellenfelei, köztük Gerhard Schröder jelenlegi kancellár, részvétüket fejezték ki - írja az AP.

Hannelore Kohl 1933. március 7-én született Berlinben egy mérnök leányaként. Lipcsében nőtt fel, majd a háborút követően családja nyugatra költözött. 1960-ban ment feleségül a későbbi kancellárhoz. Kohl, aki 1973-ban lett a német konzervatív párt, a Keresztény Demokrata Unió vezetője, 1982. és 1998. közt állt az ország élén.

Az elmúlt években Hannelore Kohl egy alapítványt vezetett, amely balesetek áldozatait támogatta, és a kilencvenes évek végén írt egy szakácskönyvet férjével közösen.