Jenő
-2 °C
6 °C

Nem Einstein testvére a dél-oszét elnök

2008.09.26. 09:33
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének több tagja bírálta csütörtökön este Tbilisziben Eduard Kokojtit, a szakadár Dél-Oszétia elnökét a vele folytatott megbeszélés után.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének több tagja bírálta csütörtökön este Tbilisziben Eduard Kokojtit, a szakadár Dél-Oszétia elnökét a vele való megbeszélés után.

"Nagyon különös találkozó volt. Olyan, mintha visszatértünk volna a Szovjetunió idejébe. Annak alapján, amit mondott és ahogyan mondta, nem állítható róla, hogy Einstein fivére volna" - jelentette ki a grúz fővárosban tartott sajtókonferenciáján Göran Lindblad svéd képviselő.

A nyolctagú küldöttség előbb Moszkvába, majd Tbiliszibe, végül csütörtökön Grúzia északi részébe, a dél-oszét területre látogatott, hogy "a lehető legtöbb információt gyűjtse össze" az augusztusi grúz-orosz konfliktus utáni helyzetről.

"Ha nemzetközi együttműködést akarunk, szükséges, hogy azok, akikkel találkozunk, képesek legyenek az eszmecserére és ne elégedjenek meg egy hosszú előadással" - tette hozzá Lindblad. David Wilshire szerint a találkozó "hosszú és érdekes volt." "Most már mindent tudunk ennek az úrnak a szemszögéből. Ha kérdéseket tettünk volna fel, minden homályossá vált volna" - mondta Wilshire.

Eörsi Mátyás a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Kokojti "nevetségesen fejezte ki magát, egyetlen kérdésre sem válaszolt." A magyar európai képviselő elmondta, hogy a dél-oszét elnök a küldöttség értésére adta: ez volt az utolsó eset, hogy az Európa Tanács tagjai "délről", azaz Grúzia felől közelítették meg a területet, arra utalva, hogy a jövőben Dél-Oszétiába csak "északról", Oroszország felől lehet belépni. "Ez elfogadhatatlan és érthetetlen. Elfogadhatatlan azért, mert Dél-Oszétia függetlenségét csak Oroszország és Nicaragua ismerte el. Érthetetlen, mert segíteni mentünk oda, és nem értem, hogy Kokojti úr miért akarja ezt a segítséget megakadályozni " - mondta Eörsi Mátyás.

Luc van Den Brande, a delegáció vezetője fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a küldöttség tagjai "személyes véleményüket mondták el". Elmondta, hogy a Kokojtival való találkozót a dél-oszét elnök kérésére szervezték meg. "Meg akartuk ismerni valamennyi érintett fél álláspontját" - magyarázta a belga képviselő, leszögezve: "Grúzia területi integritása elvi kérdés."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?