István, Vajk
17 °C
34 °C

Nem Einstein testvére a dél-oszét elnök

2008.09.26. 09:33
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének több tagja bírálta csütörtökön este Tbilisziben Eduard Kokojtit, a szakadár Dél-Oszétia elnökét a vele folytatott megbeszélés után.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének több tagja bírálta csütörtökön este Tbilisziben Eduard Kokojtit, a szakadár Dél-Oszétia elnökét a vele való megbeszélés után.

"Nagyon különös találkozó volt. Olyan, mintha visszatértünk volna a Szovjetunió idejébe. Annak alapján, amit mondott és ahogyan mondta, nem állítható róla, hogy Einstein fivére volna" - jelentette ki a grúz fővárosban tartott sajtókonferenciáján Göran Lindblad svéd képviselő.

A nyolctagú küldöttség előbb Moszkvába, majd Tbiliszibe, végül csütörtökön Grúzia északi részébe, a dél-oszét területre látogatott, hogy "a lehető legtöbb információt gyűjtse össze" az augusztusi grúz-orosz konfliktus utáni helyzetről.

"Ha nemzetközi együttműködést akarunk, szükséges, hogy azok, akikkel találkozunk, képesek legyenek az eszmecserére és ne elégedjenek meg egy hosszú előadással" - tette hozzá Lindblad. David Wilshire szerint a találkozó "hosszú és érdekes volt." "Most már mindent tudunk ennek az úrnak a szemszögéből. Ha kérdéseket tettünk volna fel, minden homályossá vált volna" - mondta Wilshire.

Eörsi Mátyás a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Kokojti "nevetségesen fejezte ki magát, egyetlen kérdésre sem válaszolt." A magyar európai képviselő elmondta, hogy a dél-oszét elnök a küldöttség értésére adta: ez volt az utolsó eset, hogy az Európa Tanács tagjai "délről", azaz Grúzia felől közelítették meg a területet, arra utalva, hogy a jövőben Dél-Oszétiába csak "északról", Oroszország felől lehet belépni. "Ez elfogadhatatlan és érthetetlen. Elfogadhatatlan azért, mert Dél-Oszétia függetlenségét csak Oroszország és Nicaragua ismerte el. Érthetetlen, mert segíteni mentünk oda, és nem értem, hogy Kokojti úr miért akarja ezt a segítséget megakadályozni " - mondta Eörsi Mátyás.

Luc van Den Brande, a delegáció vezetője fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a küldöttség tagjai "személyes véleményüket mondták el". Elmondta, hogy a Kokojtival való találkozót a dél-oszét elnök kérésére szervezték meg. "Meg akartuk ismerni valamennyi érintett fél álláspontját" - magyarázta a belga képviselő, leszögezve: "Grúzia területi integritása elvi kérdés."