Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Amerikai kommandósok felszámoltak egy terrorcsoportot

2003.04.01. 17:53
Amerikai kommandósok és kurd szövetséges harcosok bejelentették kedden, hogy Irak északi részén felszámolták az Anszár al-Iszlám szélsőséges csoportot. Az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy az Anszár al-Iszlám kapcsolatban áll az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezettel, és rajta keresztül fonódott össze Szaddám Huszein iraki elnök és az al-Kaida.
A nyilvánosság előtt elvétve megjelenő amerikai kommandósoknak ezúttal hét tisztje állt az újságírók elé, és közölték, hogy a múlt héten az Anszár al-Iszlám legtöbb harcosát megölték, az életben maradottakat pedig kiűzték az iraki-iráni határ közelében fekvő területről. Néhányan elmenekülhettek Iránba, vagy a határ menti térségben bujkálhatnak. Másfél nap leforgása alatt kiűztük és megsemmisítettük a térséget ellenőrző terrorista csoportot - jelentette ki az egyik amerikai kommandós Halabdzsa városban, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) egyik katonai bázisán.

Az iráni határnál

Halabdzsa az iraki "autonóm" Kurdisztánban, Bagdadtól 250 kilométerre északkeletre, az iraki-iráni határtól mindössze 11 kilométerre fekszik. A város közelében dúltak a harcok, amelynek eredményeként a PUK néhány ezer gerillája és a csaknem száz amerikai kommandós sikeresen felszámolta a több száz, többségében kurd szélsőségesből álló szervezetet. A szárazföldi összecsapásokat megelőzően amerikai manőverező robotrepülőgépekkel súlyos veszteségeket okozó csapásokat mértek az Anszár állásaira.

Autonóm terület

Az Anszár al-Iszlám a Halabdzsától az iráni határig nyúló, 16 települést magában foglaló területet tartotta ellenőrzése alatt. Ezen a területen, amely beékelődött a Huszeinnel ellenséges kurdok ellenőrzése alatt álló iraki Kurdisztánba, az afganisztáni tálib rendszerhez hasonló életformát vezettek be. Becslések szerint az Anszárnak 75-100 olyan tagja lehetett, akik az al-Kaida gerillájaként Afganisztánban harcoltak.