Diána
11 °C
22 °C

Háborúval fenyegetőzik Észak-Korea

2009.01.24. 20:08
Észak-Korea szombaton elítélte a dél-koreai hadsereg január eleji hadgyakorlatait, azt állítva, hogy azok háborúhoz vezethetnek a két ország között.

A koreai kommunista párt lapjában megjelent kommentár szerint a dél-koreai elnök, Ri Mjong Bak csoportjának az Észak-Korea elleni katonai provokációk fokozását célzó cselekedete éppoly veszélyes, mint olajat önteni a tűzre. A Rodong Szinmunban megjelent kommentár csak egyike azon kirohanásoknak, amelyekkel a kommunista Észak a dél-koreai elnököt és kormányát támadta az elmúlt hetekben.

Elemzők szerint e cikkeknek valójában az a céljuk, hogy eltereljék a figyelmet az új amerikai elnök, Barack Obama politikájáról.

"Folytatva azt a vad célt, hogy a külföldi erőkkel szövetkezve bármi áron megfojtsák katonailag a KNDK-t, (Szöul) odáig élezte a helyzetet a Koreai-félszigeten, hogy bármikor kitörhet egy háború" - hangoztatta a Koreai Munkapárt lapja.

Észak-Korea rutinszerűen úgy állít be minden dél-koreai hadgyakorlatot, mint egy készülő invázió előjátékát, és azt hangoztatja, hogy a déliek siklatják ki a nukleáris leszerelési tárgyalásokat. A mostani kommentár alig néhány órával azután jelent meg, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kijelentette: a kommunista ország elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett, és békés együttélésre törekszik a többi országgal.

A formailag egymással amúgy is hadiállapotban lévő két Korea viszonya jelentősen lehűlt azóta, hogy Dél-Koreában tavaly év elején Ri Mjong Bakot választották elnökké, aki megígérte, hogy véget vet az Északnak küldött feltétel nélküli segélyeknek, s a szállításokat az észak-koreai nukleáris fegyverprogram felszámolásához köti.