Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-koreai rakétakísérletre figyelmeztet Dél-Korea

2004.09.23. 06:48
Dél-Korea szerint nem zárható ki, hogy Észak-Korea rakétakísérlet végrehajtására készül, valószínűleg egy szokásos éves hadgyakorlat keretében.
A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Szöulban elmondta, az amerikai és dél-koreai katonai hatóságok nemrégiben rakétakísérlet előkészítésére utaló tevékenységet észletek a sztálinista vezetésű államban. Az előkészületek valószínűleg egy közelgő, szokásos éves hadgyakorlat részét képezik - tette hozzá.

Előzőleg a japán sajtó arról adott hírt, hogy az amerikai és a dél-koreai katonai hírszerzés Rodong típusú rakétával végrehajtandó észak-koreai rakétakísérlet előkészületeit észlelte. A Jomiuri Simbun című újság közelebbről meg nem nevezett japán kormányforrásokra hivatkozva közölte: a kémműholdak felvételeiből és rádiólehallgatásokból nyert információk arra utalnak, hogy Észak-Korea csapatokat és felszerelést von össze rakétakilövő állások közelében.

Japán válaszul két rombolót és egy EP-3 jelzésű, elektronikus megfigyelő rendszerrel felszerelt repülőgépet vezényelt a Japán-tengerre, illetve annak légterébe, hogy fokozza korai előrejelző képességeit.

A japán újság által idézett szakértők úgy vélekedtek, hogy az észak-koreai rakéták fellövésre való előkészítése akár két hétbe is beletelhet.

Észak-Korea feltételezések szerint 200 Rodong rakétát telepített kilövőállásokba. E rakéták hatótávolsága mintegy 1300 kilométer, azaz Japán területét is képesek lennének elérni.

Phenjan egy vagy két atombombával is rendelkezhet egyes feltevések szerint.