Szabolcs
20 °C
35 °C

Koreai atom: patthelyzet

2003.08.29. 09:04
Befejeződtek pénteken Pekingben az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalások, anélkül, hogy a résztvevőknek sikerült volna előrelépni a válság megoldásában, de két hónapon belül folytatni akarják a megbeszéléseket. Észak-Korea továbbra is nukleáris fegyverkísérletekkel fenyegetőzik, néhány hónap múlva öt-hat atomrakétája lehet.
Vannak nukleáris fegyverei, és fegyverkísérleteket fog végrehajtani velük, ismerte el közleményében az észak-koreai delegáció vezetője a háromnapos tárgyalások második napján, jelentette az AP egy amerikai illetékesre hivatkozva csütörtökön.

Ennek ellenére a részvevő országok a tárgyalások folytatását jelentették be. A találkozón Kína, Észak-Korea, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán képviselője kifejtette álláspontját az észak-koreai atomprogramot illetően, és javaslatokat terjesztett elő a konfliktus megoldására.

Fotó: EPA/Ng Han Guan

Észak-Korea bejelentése felizgatta a hat ország képviselőit. A kommunista ország azért tart ki változatlanul álláspontja mellett, mivel szerinte az Egyesült Államok nem hagyott fel ellenséges viselkedésével Észak-Koreával szemben.

A közlemény látszólag a kínaiakat borította ki leginkább, az utolsó napon végül a felek megállapodtak abban, hogy konzultációkat folytatnak az új forduló helyszínéről és időpontjáról.

Folyt. köv.

Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes már csütörtökön arról beszélt, hogy "két hónapon belül" ismét Pekingben találkoznak az érintettek, és pénteken, nem sokkal a tárgyalások befejezése után ilyen értelmű bejelentés hangzott el a kínai állami tv-ben is.

A dél-koreai küldöttségvezető még a kommüniké kiadása előtt a francia hírügynökségnek elmondta, hogy a felek a három nap során egyetértettek abban, hogy az észak-koreai nukleáris válságot békés eszközökkel kell megoldani és figyelembe kell venni Észak-Korea biztonsági igényeit is.

Továbbra sem hajlandó azonban az Egyesült Államok kétoldalú, hivatalos megbeszéléseket folytatni Észak-Koreával. A kommunista Korea ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy külön folytathasson megbeszéléséket a világ vezető katonai hatalmával, ezzel ugyanis növelné ázsióját az ázsiai országok között, és nagyobb eséllyel adhatná elő feltételeit nukleáris programjának feladásához.

Volt ugyan egy informális, négyszemközti beszélgetés az amerikai James Kelly, külügyminiszteri tanácsadó és Kim Jong Il koreai külügyminiszter között, de ennek jelentőségét az amerikaiak háttérbe szoraították, és azt hangoztatták, nem hajlandóak egyedüliként tárgyaló asztalhoz ülni.

Feltételek

Tang Jiaxuan és Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes
Fotó: EPA/Frederic J. Brown
Kim Jong Il észak-koreai külügyminiszter-helyettes a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökségnek pénteken megismételte Phenjan Pekingben előterjesztett feltételeit, amelyekért cserébe lemondana nukleáris elrettentő erejének kifejlesztéséről.

Észak-Korea azt kívánja, hogy az Egyesült Államok újítsa fel olajszállításait, írjanak alá megnemtámadási szerződést, tegyék lehetővé a nukleáris erőművek építésének befejezését, és létesítsenek Észak-Koreával diplomáciai kapcsolatokat.

Ha ezeket a feltételeket Washington teljesíti, Phenjan lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek ellenőrzését, és leállítja rakétaexportját.

Az újabb észak-koreai atomválság októberben kezdődött, amikor a kommunista országról kiderült, hogy felújította nukleáris programját.

Az Egyesült Államok szerint Észak-Koreának jelenleg egy vagy két fegyvere lehet, és a köveljövőben, pár hónap leforgása alatt összesen öt-hat darabot képes lesz előállítani.