Gusztáv
-4 °C
1 °C

Koszovói albán politikusok a vádlottak padján

2001.12.03. 20:30
Koszovói albán politikusok is a hágai Nemzetközi Törvényszék elé kerülhetnek - véli Vladan Batics szerb igazságügy-miniszter. Állítása szerint Hasim Thaqi, az UCK politikai szárnyának vezetője, és Ramus Haradinaj felelős a glodjanei mészárlásért, ahol több szerb civilt öltek meg. Batics az albán politikusok Koszovó jövőbeni vezetőségéből való kizárását követeli Carla del Ponte hágai főügyésztől.
"A vizsgálat, amelyet az UCK volt parancsnokai, Hasim Thaqi, Ramus Haradinaj és Agim Ceku ellen indított a törvényszék, a legjobb bizonyíték arra, hogy az igazságügyi minisztérium és a szerb kormány több hónapos erőfeszítése meghozta gyümölcsét, és valóban kölcsönös az együttműködés a törvényszékkel" - nyilatkozta Vladan Batics a Glas Javnosti című belgrádi.

Hamarosan elkészül a Glodjane, Decani és Klecak településeken elkövetett gyilkosságok szerb áldozatainak DNS-vizsgálata. A miniszter szerint ezekért a pogromokért leginkább Cekut és Haradinajt terheli a felelősség, de vannak olyan jelzések, amelyek szerint Thaqi is részt vett a bűncselekményekben. Batics biztos abban, hogy az említett három személy elleni vizsgálat vádemeléssel ér véget, és csak napok kérdése, hogy mikor lesznek Hágában.

Nem vehetnek részt a politikai életben

Batics november 25-én - immár sokadszor - levelet írt Carla Del Ponténak, amelyben felszólította a hágai főügyészt, hogy akadályozza meg Thaqi és Haradinaj részvételét a majdani koszovói kormányban és hatalomban. Arra hivatkozott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata és rambuillet-i szerződés tiltja olyan személyek részvételét a politikai életben, akik terrorcselekményeket hajtottak végre.

Thaqi és Haradinaj jelenleg két meghatározó koszovói albán pártnak a vezetője. Thaqi egykoron az UCK politikai szárnyának volt a vezetője, Haradinaj pedig a szervezet egyik tekintélyes harctéri parancsnoka volt. Belgrád közvetlenül Haradinajt teszi felelőssé a Glodjanéban történt mészárlásért. A faluban húsz koszovói szerb holttestet találtak. Agim Ceku ugyancsak az UCK-nak volt a parancsnoka, jelenleg a gerillaszervezet leszerelésekor, jórészt az UCK tagjaiból létrejött Koszovói Védelmi Hadtestnek (TMK) a vezetője. Az TMK hivatalosan polgári védelmi feladatok ellátására alakult.