Auguszta
-7 °C
0 °C

ENSZ-segítséget kért Kostunica

2000.11.27. 23:00
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának gyors közreműködését kérte hétfőn a dél-szerbiai feszültség enyhítésére Vojislav Kostunica jugoszláv elnök. Az EBESZ miniszteri értekezletének helyszínén, Bécsben ismertté vált levelében Kostunica felszólította Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, hogy tegyen meg mindent a dél-szerbiai-koszovói határ mentén fenyegető erőszak elkerülésére. A jugoszláv államfő szerint a helyzet az egész térség biztonságát fenyegeti.
Egyidejűleg Kostunica megismételte korábbi, a koszovói nemzetközi békefenntartó erőket, a KFOR-t ért bírálatait. Az elnök szerint a nemzetközi közösség békefenntartó erői nem akadályozták meg, hogy fegyveres albán lázadók szivárogjanak be a három kilométer széles biztonsági övezetbe, ahonnan emiatt a szerb rendőröknek vissza kellett vonulniuk.

Meghosszabbították a fegyvernyugvás időtartamát

Az újabb válság azután tört ki, hogy az átmeneti ENSZ-igazgatású szerbiai tartomány és Közép-Szerbia közigazgatási határa mentén lévő biztonsági övezetben egy szakadár albán fegyveres szervezet a múlt héten megölt négy szerb rendőrt. A szerb rendőrség hétfő estig adott időt a koszovói nemzetközi békeerőnek (KFOR), hogy meggátolja az albán fegyveresek beszivárgását az övezetbe, és ez utóbbiak kivonulását követelte. Ellenkező esetre ellentámadással fenyegetett.

A KFOR közvetítése nyomán hétfőn a szembenálló felek egyaránt meghosszabbították a fegyvernyugvás időtartamát. A magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevező albán szervezet egyik tagja közölte: a KFOR amerikai erőivel történt megállapodás alapján készek péntekig meghosszabbítani a szerb rendőrséggel együtt a múlt hét végén életbe léptetett tűzszünetet.

Folytatták a csapaterősítést

Nebojsa Covic szerb kormányfőhelyettes néhány órával a szerb ultimátum lejárta előtt bejelentette annak meghatározatlan idejű meghosszabbítását. Ezt a KFOR azon követelésével indokolta, hogy az ultimátumok és a határidők nyelve helyett ezentúl a diplomácia és a tárgyalások nyelvén beszéljenek. Covic kizárólag a KFOR-ra hárította a felelősséget, hogy az albán lázadók visszavonuljanak az övezetből.

A szerb hatóságok hétfőn azonban folytatták a csapaterősítést a biztonsági övezeten túl eső dél-szerbiai területeken. Slobodan Tomovic szerb belügyi társminiszter megjegyezte: eddigi állásaik jó kiindulópontul szolgálhatnak az albán fegyvereseknek az övezetből való kiűzésére, ha nem érnék el a diplomáciai rendezést.

Vojislav Kostunica jugoszláv elnök rövid bécsi látogatása után hétfő este az érintett dél-szerbiai térségbe indult. Kostunica George Robertson NATO-főtitkártól és Kofi Annan ENSZ-főtitkártól levélben kért segítséget az újabb incidensek megelőzéséhez. Megfigyelők szerint a válság komoly kihívás Kostunica számára, akinek országa területét is meg kell védenie és elkerülnie azt a nemzetközi elítélést, amelyet elődjének, Slobodan Milosevicnek a szakadár koszovói albán fegyveresekkel szembeni fellépése kiváltott.

Belgrád már javasolta a koszovói jugoszláv katonai kivonulásról tavaly kötött egyezmény módosítását, mert a biztonsági övezetbe csak könnyű fegyverzetű szerb rendőrök léphetnek be, akik most nehézfegyverekkel is felszerelt szakadár albánokkal állnak szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!