Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kisebbségi törvényt ígér Kostunica

2001.06.20. 15:19
Kisebbségi törvényt ígért a magyarság problémáinak megoldására Vojiszláv Kostunica jugoszláv elnök szerdán Budapesten, aki Mádl Ferenc meghívására érkezett hazánkba. A magyar köztársasági elnök elmondása szerint több szinten is várható a két ország közti kapcsolat szorosabbra fűzése a közeljövőben.
Jugoszláviában hamarosan olyan kisebbségi törvény születik, amely az országban élő összes kisebbség problémáit megoldja és bizonyos vonatkozásban az európai normákat is meghaladja - jelentette ki Vojiszlav Kostunica jugoszláv szövetségi elnök szerdán Budapesten. A belgrádi vezető Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására tárgyal a magyar fővárosban. A két politikus közös sajtótájékoztatót tartott.

Kostunica kérdésre válaszolva közölte: a Hágai Törvényszékkel történő együttműködést segítő jogszabályt a szövetségi parlamentben meglévő nehézségek miatt várhatóan a szerbiai parlament hozza meg. "Szeretnénk, ha Hágában a lehető legteljesebb igazságszolgáltatási gyakorlat érvényesülne, mert jelenleg sajnos ez nincs így" - tette hozzá.

Szabadkereskedelmi megállapodás is várható

Mádl Ferenc kiemelte: Magyarország és Jugoszlávia hamarosan szabadkereskedelmi megállapodást köt, emellett szó van nagyobb projektek megvalósításáról, a vasúti, közúti összeköttetés fejlesztéséről, új határátkelőhelyek megnyitásáról, továbbá a Duna hajózhatóságának visszaállításáról, hidak építéséről.

"Magyarország érdekelt abban, hogy közreműködjön Jugoszlávia gazdaságának újjáépítésében, ezen belül a magyar vállalatok szeretnének részt venni az ottani privatizációban" - mondta a köztársasági elnök.