Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Megszavazták a koszovói alkotmányt

2008.04.09. 14:00
A február 17. óta független koszovónak mától van alaptörvénye is, amit a parlament jelenlévő 107 tagja ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadott el.

Pristinában a parlamenti képviselők megszavazták Koszovó első alkotmányát szerdán. A honatyák név nélkül voksoltak az alaptörvényről. A többségében albánokból álló parlament jelenlévő 107 tagja ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az alapszerződést, amely június 15-én lép hatályba.

Az alkotmánnyal lehetőség nyílik arra, hogy a koszovói intézmények átvegyék az ellenőrzést az ott állomásozó ENSZ-missziótól (UNMIK), amely az 1998-99-es konfliktus óta irányítja az egykori dél-szerbiai tartományt.

Az alapszerződés értelmében a Koszovói Köztársaság világi állam, vagyis vallási értelemben semleges. Azt is rögzíti, hogy a hivatalos nyelvek az albán és a szerb. Az alkotmány garantálja a kisebbségek védelmét, különös tekintettel a szerbekre, akik nem akarták az elszakadást. Az 1,8 milliós Koszovó népességének több mint 90 százaléka albán.

Hashim Thaci kormányfő a koszovói parlamentben elmondta: "az alkotmány újabb történelmi lépés a stabil és demokratikus kormányzás felé egy független, szuverén Koszovóban".

A koszovói parlament február 17-én egyoldalúan kikiáltotta elszakadását Szerbiától. Azóta 38 ország ismerte el a független államot. Szerbia - Oroszország támogatásával - továbbra is azt mondja, hogy Koszovó törvényellenesen nyert önállóságot.