Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszavazták a koszovói alkotmányt

2008.04.09. 14:00
A február 17. óta független koszovónak mától van alaptörvénye is, amit a parlament jelenlévő 107 tagja ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadott el.

Pristinában a parlamenti képviselők megszavazták Koszovó első alkotmányát szerdán. A honatyák név nélkül voksoltak az alaptörvényről. A többségében albánokból álló parlament jelenlévő 107 tagja ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az alapszerződést, amely június 15-én lép hatályba.

Az alkotmánnyal lehetőség nyílik arra, hogy a koszovói intézmények átvegyék az ellenőrzést az ott állomásozó ENSZ-missziótól (UNMIK), amely az 1998-99-es konfliktus óta irányítja az egykori dél-szerbiai tartományt.

Az alapszerződés értelmében a Koszovói Köztársaság világi állam, vagyis vallási értelemben semleges. Azt is rögzíti, hogy a hivatalos nyelvek az albán és a szerb. Az alkotmány garantálja a kisebbségek védelmét, különös tekintettel a szerbekre, akik nem akarták az elszakadást. Az 1,8 milliós Koszovó népességének több mint 90 százaléka albán.

Hashim Thaci kormányfő a koszovói parlamentben elmondta: "az alkotmány újabb történelmi lépés a stabil és demokratikus kormányzás felé egy független, szuverén Koszovóban".

A koszovói parlament február 17-én egyoldalúan kikiáltotta elszakadását Szerbiától. Azóta 38 ország ismerte el a független államot. Szerbia - Oroszország támogatásával - továbbra is azt mondja, hogy Koszovó törvényellenesen nyert önállóságot.