Pillanatnyi nyugalom Koszovóban

2001.01.31. 23:58
Többórányi heves csatározások után sikerült csak Koszovszka Mitrovicában helyreállítani a rendet. Az egyik honfitársuk halála miatt feldühödött albánok szerdán is összecsaptak a KFOR helyi katonáival, akik kénytelenek voltak gumilövedékeket is bevetni a feldühödött tömeg ellen. Belgrádban eközben válságtervet dolgoztak ki a helyzet rendezésére.
A nemzetközi közösség helyi képviselője a szerdai nap folyamán igyekezett jobb belátásra bírni az albánok képviselőit, de ennek ellenére a három napja tartó lázongások folytatódtak. A B92 jelentése szerint az UNMIK különleges osztagai délelőtt 11 órakor lezárták a város szerb és albán részét elválasztó hidat és megtiltották a hídon való közlekedést. Ennek ellenére ötszáz albán gyűlt össze a híd déli oldalán. A tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a KFOR tagjait, akik kénytelenek voltak válaszolni a provokációra.

Az Ibar folyó hídjánál csaptak össze az albánok és a KFOR-katonák
Helyszíni jelentések szerint legalább 10 francia békefenntartó és közel 40 albán sérült meg az összecsapásban, amely során a KFOR-ok nagy hang- és fényhatással járó „sokkbombákat” is bevetettek a hagyományos tömegoszlató fegyverek mellett. Az összecsapások valamivel hét óra után értek csak véget, amikor a sihederekből álló, 10-15 fős csoportot is sikerült feloszlatniuk a békefenntartóknak.

Paul Beawer brit katonai-politikai elemző szerint a volt albán elnök, Sali Berisha áll az albán szélsőségesek támadásai mögött, melyek az utóbbi napokban azonos módon zajlanak Dél-Szerbia és Macedónia területén. A Glas Javnostinak adott interjúban az elemző úgy vélte, hogy a támadásokat a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt tagjai hajtják végre, és őket egy észak-albániai központból irányítják. Beawer szerint Berisha mindezzel Nagy-Albánia megteremtését szeretné elérni.

Belgrádi terv a rendezésre

A belgrádi vezetés pedig azt, hogy lenyugodjon a helyzet. Ennek érdekében a szerb kormány már kedden jelezte, egy válságtervet állít össze, melynek révén békésen sikerülne rendezni a robbanással fenyegető helyzetet. Nebojsa Csovics, a szerb kormány alelnöke elmondta. a válságmegoldás első fázisában meg kellene győzni az albán lakosságot és a nemzetközi közösséget, hogy a dél-szerbiai helyzetet békés eszközökkel kell megoldani, a határok módosítása és a térség speciális státuszának meghatározása nélkül. Ebben a fázisban az albán nemzetiségű lakosságot be kellene kapcsolni a társadalmi rendszerbe. Tiszteletben kell tartani emberi jogaikat, az európai normákkal összhangban" - idézte Csovics nyilatkozatát a B92 rádió. Az elképzelés szerint a második fázis a „kritikus falvak”, vagyis a szélsőséges albán nacionalisták támaszpontjául szolgáló települések fegyvermentesítése lenne. A harmadik fázis a térség gazdasági, politikai és szociális talpra állítása lenne. Azt azonban egy pillanatig sem rejtik véka alá Belgrádban, hogy ha amennyiben mindez nem járna sikerrel és folytatódnának az albán provokációk, a szerb oldalon változatlanul ott vannak a Jugoszláv Hadsereg (VJ) és a szerb belügyi egységek alakulatai.

Djindjics Washingtonba készül

Zoran Djindjics szerb kormányfő - aki Washingtonba készül – közölte, tiszteletben kell tartani a jugoszláv hatóságok, illetve a NATO illetékesei között, 1999-ben, Kumanovóban megkötött egyezséget, amely rendelkezett a jugoszláv egységek kivonásáról, illetve az UCK fegyvereseinek leszereléséről. Mint mondta, Collin Powell amerikai külügyi államtitkárral pénteken a dél-szerbiai helyzetről fog tárgyalni. „Az USA és az EU képviselőivel olyan megállapodásra jutottunk, hogy pillanatnyilag a bizonytalanság forrása a biztonsági zóna. Ez nagy előrelépés, szembetűnő a nemzetközi közösség bizonyos korábbi politikai álláspontjainak korrigálása” – hangsúlyozta Djindjics.

Djukanovics is…

Zoran Djindjicsen kívül Milo Djukanovics montenegrói elnök is Washingtonba utazik, ahol az új amerikai kormányzat képviselőivel találkozik - közölte csütörtök este a montenegrói állami tévé. Djukanovics várhatóan már szerda este megérkezik Washingtonba, ahol külügyi vezetőkkel, a Fehér Ház és a törvényhozás képviselőivel találkozik majd.

Djukanovics olyan időszakban látogat Washingtonba, amikor bizonytalannak tűnik a Szerbia és Montenegró alkotta Jugoszlávia jövője: Belgrád és Podgorica nem ért egyet a szerb-montenegrói államszövetség átalakításának módjában, a montenegrói kormányzat pedig függetlenségi népszavazásra készül.  • Hírek
  • Hírek