Frigyes
18 °C
24 °C

Merénylet és összecsapások Koszovóban

2000.11.22. 17:30
Négy szerb rendőr életét vesztette, három súlyosan, tíz pedig könnyebben megsebesült, mikor szélsőséges albánok több száz fős csoportja támadást intézett egy szerb rendőrállomás ellen. Zoran Djindjics, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) egyik vezetője felszólította a koszovói békefenntartókat, hogy mielőbb vessenek véget a szélsőségesek támadásainak, valamint jelezte, Belgrád kérni fogja az ENSZ 1244-es, Koszovóra vonatkozó határozatának módosítását, miszerint a szerb erők behatolhassanak a tartomány északi részén lévő biztonsági övezetbe, s megvédhessék magukat.
A szerb rendőrállomás ellen támadást intéző albánok minden valószínűség szerint a Koszovói Felszabadítási Hadsereg feloszlatása után a ,,Presevo, Bujanovac, Medvedje Felszabadítási Hadsereg" (albán rövidítéssel: UCPMB) elnevezéssel létrehozott szélsőséges albán fegyveres csoport tagjai voltak. A januárban létrejött szervezet a Szerbiában lévő albán falvak védelmét tűzte ki céljául.

Négyszáz albán aknavetőkkel támadott a szerb rendőrállomás ellen

Ezúttal a szervezet 400 tagja aknavetőkkel felszerelkezve intézett támadást a dél-szerbiai Koncsuljához közeli szerb rendőrállomás ellen, amely a Szerbiát Koszovóval elválasztó biztonsági övezet határán fekszik - mondta Zoran Djindjics. A DOS politikusa közölte, a biztonsági övezeten kívül, szerb területről is tüzet nyitottak, majd visszamenekültek Koszovóba. A DOS egyik vezetője ezért arra szólította fel a koszovói biztonsági erőket, mielőbb vessenek véget a szakadár albánok ténykedésének, egyúttal jelezte, Belgrád arra készül, hogy kéri az ENSZ 1244-es, Koszovóra vonatkozó határozatának módosítását, miszerint a későbbiekben a szerb biztonsági erők a biztonsági övezetbe is követhessék az UCPMB tagjait.

A szerb rendőrség ellenőrző pontot tart fenn a sűrű átmenő forgalmat lebonyolító Koncsuljban, itt szokták igazoltatni a Koszovóból Szerbiába tartó autókat és buszokat. Ezt a pontot gyakran megtámadják fegyveres albán szakadárok.

Egy másik határfalunál is összecsaptak a szerb rendőrök az albán fegyveresekkel

A Beta belgrádi hírügynökség információi szerint kedden este egy másik határfalunál, Doborsinnál is összecsaptak a szerb rendőrök az albán UCPMB fegyvereseivel, akiknek hatósági feltételezések szerint éppen itt van a főhadiszállásuk. Dél-Szerbiában a koszovói közigazgatási határnál fekvő Bujanovac környékén járőröző szerb rendőrökkel csaptak össze albán fegyveresek. Négy rendőr megsebesült, háromnak pedig nyoma veszett.

Pristinában pokolgép robbant a jugoszláv kormány képviselőjének otthonánál

Egy ember életét vesztette, három pedig megsebesült Pristinában, miután pokolgép robbant a jugoszláv kormány képviselőjének otthonánál. A nagy erejű robbanás hajnalban háromnegyed ötkor következett be az átmeneti ENSZ-igazgatású szerbiai tartomány székhelyén, az ENSZ-misszióval kapcsolatot tartó jugoszláv kormánybizottság vezetőjének házánál - közölték a nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) képviselői. A valószínűleg plasztikbombával elkövetett robbanás lerombolta az épületet, és megrongált három közeli házat is.

A bizottság vezetője, Sztanimir Vukicsevics a merénylet idején otthon tartózkodott, de nem esett baja. Súlyosan megsebesült viszont sofőrje, aki kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe. Megsérült a jugoszláv bizottság egyik testőre, továbbá két ENSZ-rendőr.

A nemzetközi rendőrség megkezdte az eset kivizsgálását. A helyszínre 80 békefenntartó katonát és rendőrt vezényeltek ki. Az elkövetők kiléte eddig nem ismert, de megfigyelők szerint vélhetően szélsőséges albán szakadárok húzódnak meg a háttérben.

Veljko Odalovics, Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök pártjának egyik tisztségviselője - és Koszovó nemzetközi igazgatás alá helyezéséig a tartomány egyik szerb közigazgatási vezetője - nyilvánvaló terrorcselekménynek nevezte a robbantást, amelynek célja a Koszovóban maradt szerb lakosság elűzése.