Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Őrizetbe vették a szlovák újnácik 'Vezérét'

2005.10.30. 17:07
Az emberi- és szabadságjogok elleni szervezkedéssel gyanúsítják Marian Kotleba középiskolai tanárt, az újnáci eszméket hirdető Szlovák Testvéri Közösség (SP) vezetőjét, akit a hívei csak Vezérnek szólítanak.

Az ügyész egyetértésével vasárnap azok után vette őrizetbe a szlovák rendőrség Kotlebát, hogy a szervezkedés kétszáz embere szombaton a Pozsonyhoz közeli kisvárosban, Modoron a szlovák nemzetébresztő, Ludovít Stúr szobránál gyülekezve antiszemita és idegengyűlölő eszméket hirdető röplapokat osztogattak az embereknek. Kotleba és emberei az első világháború alatt fennállt - Hitlerhez hű - szlovák csatlósállam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda fasiszta egyenruháit utánzó öltözékben rendeznek magyar-és zsidóellenes, erőmutogató, hazafias meneteléseket különféle szlovák városokban.

Fegyver és röplap

Ezt tették korábban Rozsnyón, ahol az évtizedek múltán újra felállított Kossuth-szobor eltávolítását követelték és leköpdösték Kossuth Lajos szobrát. A nyáron Révkomáromban Trianont éltetve keveredtek szócsatába az ellenhangokat hallató magyarországi "vármegyésekkel", majd a nyár végén Zólyomban (Zvolen) nyilvánvalóan antiszemita szándékkal, a zsidó temetőtől indulva rendeztek fáklyás menetet, és az 1944-ben kitört fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés hőseit szidalmazva éltették a fasizmust.

A rendőrség korábban soha nem lépett fel ellenük, most szombaton Modorban azonban kommandósokat is bevetve, gumibotokkal szorították ki őket a városból. A hatóságok korábban tétlenül nézték az egyre arrogánsabb, nyíltan fasiszta magatartást tanúsító, menetelő, vagy katonai terpeszben, szótlanul strázsáló újfasiszták erőmutogatásait. Fellépni azért nem lehetett ellenük, mert akcióik megfeleltek a gyülekezési törvény - bejelentési kötelezettséget megszabó - rendelkezéseinek. Szombaton, modori akciójuk során azonban a törvény határát túllépve fasiszta röplapokat osztogattak.

Ugyanekkor a Pöstyénhez (Piestany) közeli Galgócon (Hlohovec) is felvonult félszáz egyenruhás emberük, akik közül egyet azért állítottak elő, mert fegyver volt nála. Modoron ekkor a rendőrség két nőt őrizetbe vett és másnapra - emberi-és szabadságjogok elnyomására irányuló tiltott propaganda miatt vád alá helyezték őket. A két nő szabadlábon védekezhet - tájékoztatta a sajtót vasárnap délután a rendőri testület szóvivője, aki egyszersmind a Vezér, Kotleba őrizetbe vételét is bejelentette.

Szomorú múlt

Kotlebát a Rózsahegyhez (Ruzomberok) tartozó Cernován vitték el a rendőrök, ahová a Vezér annak apropóján vonult be az egyenruhásaival, hogy megkoszorúzza Andrej Hlinka és a szlovák történelmi emlékezetben gyakran felidézett cernovai áldozatok sírjait. A cernovai hívők 1907-ben a saját pénzükből építettek templomot és ragaszkodtak hozzá, hogy azt a földijük, a pap Andrej Hlinka szentelje fel. Az egyházi méltóságok azonban nem engedélyezték ezt, s Párvy Sándor szepesi megyéspüspököt küldték, hogy felszentelje a templomot. A cernovaiak Párvyt nem engedték be a faluba. Amikor az útját állták, zavargás tört ki, a magyar csendőrök pedig a tömegbe lőttek: tizenöt ember meghalt, sok megsebesült.

Szlovákia legfőbb ügyésze két hónapja, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyik képviselőjének interpellációja, majd panasza nyomán vizsgálódik a Szlovák Testvéri Közösség nevű párt hivatalos bejegyzésének, illetve magatartásának törvényessége ügyében. A történtek után elképzelhető, hogy Kotleba újnáci pártját betiltják.