'A Gongadze-ügy csak katalizátor'

2001.03.10. 11:37
Az elmúlt tíz év legsúlyosabb belpolitikai válságaként értékeli az elmúlt napokban igen feszültté vált kijevi helyzetet Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament magyar képviselője. Kovács szerint többről van szó, mint az eltűnt újságíró, Georgig Gongadze eltűnése miatt kirobbant botrányról, mely inkább csak egy lökést adott az eseményeknek. Kovács szerint könnyen lehet, hogy a helyzet elfajul, bár jósolni aligha lehet. A magyarságnak semlegesnek kell maradnia, hisz eszközeik korlátozottak, és legfőbb érdekük a stabilitás - tette hozzá .
Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke
A független Ukrajna tíz évének kétségkívül legsúlyosabb belpolitikai válsága zajlik ma Kijevben - mondta az Indexnek Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament magyar képviselője egy telefonos interjúban. Kovács szerint súlyosabb problémák eredménye a jelenlegi helyzet, mint a Gongadze-ügy, melyet csak katalizátornak tart. A végső lökést ez adta meg, de a korrupció, a sötét üzelmek, a kormányzat viselkedése az ukrán közéletben régóta szítja az elégedetlenséget.

Elhúzódó válság, összekuszálódó helyzet

,,A válság elhúzódása kétségtelenül benne van a pakliban" - véli Kovács, de hozzáteszi: nehéz jósolni. Egyrészt azért, mert az emberek nagy része passzív szemlélő, csak egy kisebbség vonul az utcára. ,,Kapkodás és koordinálatlanság jellemzi a helyzetet, sok a rögtönzés mindkét oldalon. A hatalomnak Nyugat felé civilizáltságot kell mutatnia, otthon viszont erőt. Az ellenzék sem egységes" - fejtegeti a magyar képviselő. ,,Nagy kérdés, hogy történik-e olyasvmi, ami tovább eszkalálja az eseményeket. Mindkét oldalon vannak olyan elemek, amik ebben érdekeltek, bár a hatalom ódzkodik ettől".

Robbanásveszélyes helyzet Ukrajnában
Mint arról az Index beszámolt, pénteken többször is összecsaptak a rendőrök a tízezresre duzzadt tüntető tömeggel, amely még az elnöki palotát is megdobálta. Egy ember súlyosan megsérült, 203 személyt előállítottak. Ellenük államellenes bűncselekményért fognak eljárást indítani - közölte az MTI. Az ellenzéki UNA-UNSZO párt és a Ukrán Konzervatív Köztársasági Párt irodáját a hatóság szétverte, a vezetőket letartóztatták. Az ellenzék operatív csoportot hozott létre a nyomtalanul eltűnt személyek felkutatására és az előállítottak kiszabadítására. A hosszabb ideje tartó ellenzéki megmozdulásokat egy internetes újságíró eltűnése és homályos halála váltotta ki. Gongadze meggyilkolásával az ellenzék Kucsma elnököt vádolja.

Részletek...

A magyaroknak semlegesnek kell maradniuk

A KMKSZ feladata elsősorban a magyar érdekek, a magyarlakta területek védelme - véli Kovács. Felhívja rá a figyelmet, hogy a magyarok eszközei korlátozottak: ,,Sokkal nagyobb erők és érdekek mozognak itt, mint amit mi befolyásolni tudnánk". A magyaroknak semlegesnek kell maradniuk, hisz létérdekük a stabilitás - hangsúlyozza. ,,Természetesen fontosnak tartjuk Ukrajna demokratizálódását és a jogállamiság biztosítását" - teszi hozzá a KMKSZ elnöke. Az ellenzékről szólva hozzáfűzi: sok olyan elem van közte, melyekkel nem jó összeállni.  • Csok