Márk
13 °C
28 °C

Megkezdődik a követségrobbantók pere

2001.01.03. 14:31
Szerdán New Yorkban megkezdődik az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségének felrobbantásával foglalkozó per. Az 1998-as, 224 ember életét követelő merényletek elkövetésével vádolt személyek közül most négy áll bíróság elé, három kiadatásra vár, a robbantások megtervezésével és megszervezésével gyanúsított Oszama Bin Laden feltehetően Afganisztánban tartózkodik.
A vádlottak ártatlannak vallják magukat, de ha a bíróság bűnösnek találja őket, akkor a két elítélt halálbüntetést is kaphat. A tárgyalás hónapokig is elhúzódhat, hat országból idéznek szemtanúkat a bíróság elé. Már az első lépés, az esküdtek kiválasztása is hetekig eltarthat. Leonard Sand bíró zárt meghallgatás mellett döntött, mert az 1500 jelölt így őszintébben nyilatkozhat a halálbüntetéssel kapcsolatos nézeteiről.

A vádlottak

Kalfan Kamisz Mohamed: 27 éves, tanzániai. A vád szerint részt vett a Dar es Salaam-i követség felrobbantásában. Ha bűnösnek találják, halálbüntetést is kaphat. Mohamed Raszid Daoud al Owhali: 23 éves, szaúdi állampolgár. Az ügyészek szerint ő dobott kézigránátot a biztonsági őrökre a nairobi követség elleni támadásnál. Szintén halálbüntetésre számíthat.

Wadih el Hage: 40 éves, Libanonban szültetett, amerikai állampolgár. Azzal vádolják, hogy ő volt Oszama bin Laden személyi titkára. Ha bűnösnek találják, életfogytiglant kaphat. Mohamed Szadeek Odeh: 35 éves, jordániai. A kenyai merényletben való részvétellel vádolják, életfogytiglant kaphat.

További három vádlott Nagy-Britanniában várja a kiadatást. A jordániai Ali Mohamed, az Egyesült Államok hadseregének korábbi őrmestere, már bűnösnek vallotta magát, így az ő vallomását is felhasználhatják a tárgyaláson. A bujkáló gyanúsítottak kézre kerítéséért vagy az ehhez szükséges információkért ötmillió dollárt ajánlott fel a washingtoni kormány.

Bin Laden harca

Oszama bin Laden még 1996-ban üzent hadat az Egyesült Államoknak. 1998 februárjában kijelentette: "Jobb egy amerikai katonát megölni, mint bármi mással vesztegetni az időt." Nem sokkal később már minden amerikai és minden amerikai szövetséges civil vagy katonai érdekeltséget támadási célpontként jelölt ki.

A követségek felrobbantása után bin Laden hét másik muzulmán terrorista szervezettel közösen létrehozta a "Zsidók és Keresztesek Elleni Szent Háború Iszlám Világfrontját" és további csapásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat. Válaszul az amerikai haditengerészet hatvanhat cirkáló rakétát lőtt ki a szaúdi milliomos feltételezett afganisztáni kiképzőtáboraira és szudáni célpontokra, majd vérdíjat tűztek ki bin Laden fejére.