Szilárda
-4 °C
3 °C

Tíz észak-koreai halt meg az izraeli légicsapásban

2008.04.28. 10:59
A dél-koreai hírszerzés szerint észak-koreai fegyvermérnökök vesztették életüket tavaly Szíriában, amikor Izrael lebombázott egy atomreaktort. A jelentések szerint tíz észak-koreai ügyködött atomfejlesztéseken.

Tíz észak-koreai veszthette életét abban a tavalyi izralei légicsapásban, mely során lebombáztak egy szíriai atomreaktort. Szíriát a múlt héten vádolta meg az Egyesült Államok, hogy az észak-koreaiak segítségével titokban atombomba fejlesztésén dolgozik.

A erőmű reaktora bombázás előtt

A halottak az észak-koreai kommunista párt fegyverexporttal és haditechnológiák átadásával foglalkozó részlegének tisztségviselői, valamint az észak-koreai hadsereg nukleáris létesítményeket építő egységének tagjai voltak. Két-három honfitársuk túlélte a légitámadást, de további sorsuk nem ismert, jelentette dél-koreai hírszerzési forrásokra hivatkozva a japán közszolgálati tévéadó, az NHK.

Az Egyesült Államok múlt héten tett közzé fényképeket a szeptember 6-án lerombolt szíriai létesítményről, amely állítása szerint észak-koreai segítséggel épülő, plutónium előállítására alkalmas atomreaktor volt. Szíria "a képzelet szüleményének" nevezte és tagadta a washingtoni vádakat.

Phenjan ódzkodik attól, hogy elszámoljon a nukleáris technológia más országoknak, főként Szíriának való átadásáról, vagy gyaníthatóan napjainkban is folyó urándúsító tevékenységéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!