Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A biztonsági kerítés miatt perlik Izraelt

2004.02.23. 15:53
Megkezdődött az izraeli biztonsági kerítés miatt beadott keresett tárgyalása a hágai Nemzetközi Bíróságán. A palesztinok érvei szerint a hivatalosan biztonsági célokat szolgáló kerítés "jelentős palesztin területek" elfoglalását jelenti. Izrael nem ismeri el a bíróság joghatóságát.
A palesztinok érveinek meghallgatásával megkezdődött az Izrael által épített biztonsági kerítés ügyében indított bírósági eljárás Hágában. Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának joghatóságát Izrael mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is vitatja, képviselőik így meg sem jelentek a bíróság előtt.

Bár a testület három napot szánt mindkét oldal érveinek meghallgatására, Izrael távollétében csak a kerítés ellenzőinek a véleménye hangozhat el - jelentette az AP.

Megszállás vagy biztonság

Izrael szerint a vitás kérdéseket kétoldalú tárgyalásokon kellene rendezni, a per pedig aláássa az Egyesült Államok és az Európai Unió közös közel-keleti béketervét. Izrael érvei szerint a kerítés a terroristák távol tartását szolgálja. "Ez a fal nem a biztonságról, hanem nagy palesztin területek annektálásáról szól" - jelentette ki a bíróság előtt Naszer al-Kidva palesztin főtárgyaló.

A vitatott biztonsági kerítés nem Izrael 1967 előtti határainak nyomvonalát követi, több helyütt mélyen benyúlik a megszállt területekre az ott részben illegálisan épült telepek védelmében.

Összecsapástól tartanak

Az AP tudósítása szerint a tárgyalóterminél nagyobb az izgalom a bíróság előtt, ahová több ezres Izrael- és palesztinpárti demonstrációt is szerveztek. Összecsapásoktól tartva a hágai városi tanács különböző időpontokra adott engedélyt a tüntetések szervezőinek.

A hírügynökség értesülései szerint Izrael mellett több öngyilkos merénylet áldozatának rokonai is tüntetnek, a tervek szerint elhunyt családtagjaik posztereit mutatják majd fel.

A Nemzetközi Bíróság az ENSZ legfőbb joghatósága, döntései ugyanakkor nem kötelező érvényűek.  • Eladnék
  • Hírek