Frigyes
17 °C
25 °C

Bizonyítékok az ukrán elnök ellen

2000.12.13. 15:33
Az ukrán parlamentben kedden levetítették azt a videofelvételt, amelyen az elnöki biztonsági szolgálat (SZBU) egy tisztje vallomást tesz Leonyid Kucsma és más magas rangú személyek állítólagos részvételéről Georgij Gongadze internetes újságíró meggyilkolásában. Mikola Melnicsenkó hangfelvételekkel bizonyítaná, hogy az elnök adott parancsot szeptemberben a zsurnaliszta eltüntetésére. Kucsma tagadja a vádakat, a főügyész kevésnek tartja a bizonyítékot.
Az SZBU tartalékos tisztjét az ügyet vizsgáló parlamenti különbizottság megbízásából ukrán képviselők keresték fel, és december 7-én videoszalagra rögzítették vallomását az internetes újságíró eltűnésének ügyében. A tiszt kijelentette: hangfelvételeket készített az elnök beszélgetéseiről az elnöki irodában, mert - ahogy fogalmazott - "véget kívánt vetni a rezsim bűnöző tevékenységének".

A vallomást rögzítő képviselők kérdésére a tiszt kijelentette: tanúja volt, hogy az elnök kiadja a "bűnös parancsot", és látta, ahogy emberei teljesítették. Melnicsenko elmondta: az elnök díványa alá rejtett digitális mikrofonnal készítette a bizonyító erejűnek szánt hangfelvételeket.

,,Ukrajnában nem létezik független vizsgálat"

Leonid Kucsma
A volt biztonsági őr hangsúlyozta: független szakértőknek vizsgálat céljából hajlandó átadni a készüléket, de Ukrajnában nem létezik független szakértői vizsgálat. A tiszt elmondta, hogy október közepén adta át a hangfelvételeket Olekszandr Moroz szocialista pártelnöknek, azzal a feltétellel, hogy közzéteszi az anyagot. A tiszt, aki a biztonság kedvéért külföldön tette meg tanúvallomását, kész visszatérni Ukrajnába, hogy bíróság előtt is bizonyíthassa állításait.

Kucsma tagad

Jurij Kravcsenko belügyminiszter, akinek Kucsma elnök állítólag az újságíró eltüntetésére vonatkozó utasítást adta, kedden a parlamentben a videofelvétel levetítése után határozottan tagadta a vádat, a belügyminiszter pedig nem adott egyenes választ arra a kérdésre, hogy a szalagon hallható hang az övé-e, vagy sem. ,,Csak a népbíróság emelhet ellenem vádat, szakértői vizsgálat és nyomozás adatai alapján" - védekezett a politikus. A képviselők felszólították a belügyminisztert, hogy a nyomozás idejére mondjon le tisztségéből.

Háttér
Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Georgij Gongadze, az Ukrainszka Pravda című internetes újság szerkesztője szeptember 16-án este tűnt el, útban kijevi otthona felé. Az újságíró családjának állítása szerint Gongadze-t ismeretlenek korábban többször megfenyegették a hatalmat nyíltan bíráló cikkei miatt. Eltűnése után két hónappal, november 3-án egy Kijev melletti erdőben találtak egy fej nélküli, savval leöntött férfiholttestet. Gongadze kollégái a holttesten elvégzett röntgenfelvételek és a megmaradt ékszerek alapján állítólag felismerték eltűnt kollégájukat. A kijevi törvényszéki orvosszakértői intézetben jelenleg is folynak a vizsgálatok a holttest azonosítására.
,,ukrán Watergate"

Kovács Miklós, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője az Index érdeklődésére elmondta, hogy az ügy egyre inkább amolyan "ukrán Watergate" - jelleget ölt. Az ország elnöke rendre kitérő válaszokat adott az ellene felhozott vádakra, a legfőbb ügyész pedig ellentmondásba került önmagával, amikor kijelentette: nem lehet azonosítani a holttestet, mert Gongadze anyja betegsége miatt lehetetlen vért venni tőle. Az ügyész akkor kényszerült magyarázkodásra, amikor az idős, de teljesen egészséges asszony önként jelentkezett véradásra. Az azonosítási procedúra jelenleg is folyamatban van. Kovács szerint egyre több jel utal arra, hogy valódi a biztonsági tiszt hangfelvétele.