Mátyás
-6 °C
1 °C

Schwarzenegger: Külföldi születésű is lehessen elnök

2004.02.22. 20:13
Schwarzenegger egy vasárnapi nyilatkozatában szorgalmazta, hogy a külföldi születésű amerikai állampolgárok is megválaszthatóak legyen amerikai elnöknek. Kalifornia, ausztriai születésű kormányzójának azonban nincsenek elnöki ambíciói.
Arnold Schwarzenegger Kalifornia kormányzója szerint a külföldi születésű amerikai állampolgároknak is lehetővé kellene tenni, hogy indulhassanak a választásokon az elnöki tisztség elnyeréséért. Az ausztriai születésű testépítő bajnok és filmszínész, akit tavaly ősszel választottak meg az Egyesült Államok legnépesebb és leggazdagabb államának a kormányzójának, vasárnap egy televíziós műsorban fejtette ki véleményét arról az alkotmányos tilalomról, hogy csak az Egyesült Államokban született amerikai állampolgár választható meg az ország legmagasabb tisztségére.

Elnöki ambíciók nélkül

Schwarzenegger hangsúlyozta, hogy neki ugyan nincsenek elnöki ambíciói, de mindenképpen meg kellene adni az indulás jogát az elnökválasztásokon az olyan külföldi születésű amerikai állampolgároknak, akik már több mint húsz éve az országban élnek. A kormányzó támogatta Orrin Hatch utahi szenátor ilyen értelmű alkotmánymódosítási kezdeményezését.

Schwarzenegger azzal érvelt, hogy az Egyesült Államokban nagyon sok a bevándorló, akik kimagasló eredményeket értek el, és nem látja semmi okát annak, hogy őket kizárják az elnöki poszt betöltésének a lehetőségéből. Név szerint a németországi születésű Henry Kissinger és a csehországi születésű Madeleine Olbright volt külügyminisztereket említette.