Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Ötvenen haltak meg egy pokolgépes merényletben

2007.05.13. 15:16
Ötven halálos áldozatot szedett vasárnap egy pokolgépes merénylet az iraki Kurdisztánban.

A teherautóba rejtett robbanószerkezettel végrehajtott terrorakció közvetlen célpontja az iraki Kurdisztánban található Mahmúr városában a Kurdisztáni Demokratikus Párt központja volt, de a létesítmény közelében állt több kormányzati épület is. A merénylet időpontjában éppen a párt mahmúri képviselői tartottak tanácskozást. Az áldozatok között van egy helyi rendőrfőnök, és a hetven sebesült egyike a város polgármestere, Abder-Rahman Delaf neves kurd író.

Mahmúr az autonóm kurd terület déli határa közelében van, de nem tartozik hozzá, noha többségében kurdok lakják. Eddig nyugodtnak számított, de kommentárok szerint az al-Kaida terrorszervezet belső háborút akar szítani a kurdok és az arabok között.

A merényletet alig négy nappal azután hajtották végre, hogy Erbílben egy hasonló teherautós robbantásban 15-en meghaltak és több mint százan megsebesültek. Közben robbanás történt Bagdad központjában is a Szadríja piacon, ahol már korábban is több merényletet követtek el. Egy, a piac közelében parkoló gépkocsi repült a levegőbe. A jelentések szerint a detonációban 17-en meghaltak és 46-an megsebesültek.