Judit
2 °C
7 °C

Ötvenen haltak meg egy pokolgépes merényletben

2007.05.13. 15:16
Ötven halálos áldozatot szedett vasárnap egy pokolgépes merénylet az iraki Kurdisztánban.

A teherautóba rejtett robbanószerkezettel végrehajtott terrorakció közvetlen célpontja az iraki Kurdisztánban található Mahmúr városában a Kurdisztáni Demokratikus Párt központja volt, de a létesítmény közelében állt több kormányzati épület is. A merénylet időpontjában éppen a párt mahmúri képviselői tartottak tanácskozást. Az áldozatok között van egy helyi rendőrfőnök, és a hetven sebesült egyike a város polgármestere, Abder-Rahman Delaf neves kurd író.

Mahmúr az autonóm kurd terület déli határa közelében van, de nem tartozik hozzá, noha többségében kurdok lakják. Eddig nyugodtnak számított, de kommentárok szerint az al-Kaida terrorszervezet belső háborút akar szítani a kurdok és az arabok között.

A merényletet alig négy nappal azután hajtották végre, hogy Erbílben egy hasonló teherautós robbantásban 15-en meghaltak és több mint százan megsebesültek. Közben robbanás történt Bagdad központjában is a Szadríja piacon, ahol már korábban is több merényletet követtek el. Egy, a piac közelében parkoló gépkocsi repült a levegőbe. A jelentések szerint a detonációban 17-en meghaltak és 46-an megsebesültek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?