Behatoltak a kurdok az irakiak vonala mögé

2003.03.27. 18:50
Észak-iraki kurd harcosok az iraki hadsereg frontvonalán áthatolva bejutottak a bagdadi kormány ellenőrzése alatt tartott területre, ami először fordul elő a szövetségesek Irak elleni háborújának kezdete óta.
Négy kilométerre behatoltak

A kurdok elfoglaltak egy dombtetőn álló őrhelyet, ahonnan az iraki katonák előzőleg visszavonultak, írta az MTI. A beszámoló szerint egyetlen kormánykatonát sem lehetett látni a környéken, ezért a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) harcosainak senkivel nem kellett megütközniük. Mam Rosztam, egy magas rangú kurd parancsnok elmondása szerint már négy kilométernyire behatoltak arra a területre, amely korábban az iraki hadsereg ellenőrzése alatt állt.

Az amerikai bombázáson felbátorodtak

A kurdok azután indultak meg az iraki hadsereg ellenőrzése alatt lévő, Bagdadtól 300 kilométerre északra fekvő Kirkuk felé, hogy az amerikai erők tevékenysége felélénkült a térségben. Washingtoni közlés szerint csütörtökre virradó éjszaka a 173. amerikai légi ezred ejtőernyősei értek földet Észak-Irakban. Jon Hemming, a Reuters tudósítója látta, amint egy amerikai gép bombákat dob le a Moszultól északra fekvő Domiz kisvárosra, amely közel van az iraki hadsereget a kurdoktól elválasztó frontvonalhoz. Egy másik frontvonalbeli településnél, Kalaknál is erős robbanás volt hallható, és heves bombázás érte a Kirkukba vezető főutat is.  • Hírek
  • Hírek