Megkezdődik Bukarest ebtelenítése

2001.03.21. 12:26
Bukarest polgármestere, Traian Basescu nem kis feladatra vállalkozott, mikor a román főváros utcáit meg akarta tisztítani a kóbor kutyáktól: az állatvédők, az adófizetők haragját zúdította magára. A város első embere azonban töretlenül halad a kóborkutya-mentes Bukarest felé.

'Kutyául nehéz megszabadulni az emberektől'
Nehéz örökséget hagyott a Ceausescu-rendszer az 1989 után kibontakozó bukaresti demokráciára: a magánházak, illetve a Bukarest környéki falvak tervezett lerombolása miatt tömegesen váltak gazdátlan állatokká az addigi házi kedvencek, a kutyák. Hogy tizenkét évvel ezelőtt hány kóbor kutya volt Bukarest utcáin, nem lehet tudni, ám 2001-re a fővárosi polgármester, Traian Basescu közel 200 ezer gazdátlan ebbel számol, de a pesszimista becslések 300 ezer és egymillió közé teszik számukat.

Évente 22 ezer embert marnak meg a kutyák

A kóbor kutyák 15-20 fős falkákba verődve kószálnak a város utcáin, ott vannak a kormány székháza előtti téren, a parlament előtt, az állami rádió és tévé székháza előtt, minden nagyobb köztéren. Évente 22 ezer embert marnak meg, legalábbis ennyi jelentkezik oltásra. A kevesebb mint két tucat sintér dolgozik a városban, nekik nem csak az agresszív négylábúakkal, hanem a kutyabarát bukarestiekkel is meg kell küzdeniük, nem egyszer a harc a kutya kiszabadításával végződik.

BB közbelép

A város első embere a kutyaprobléma megoldását azok ivartalanításában, illetve elaltatásában látja. Eredeti ötlete szerint pedig a város egyes közbeszerzési tendereiben kikötik, hogy a pályázat nyertesének bizonyos összeggel hozzá kell járulnia a helyi állatvédő szervezetek által felkarolt kutyamenhelyek létesítéséhez.

Brigitte Bardot és Traian Basescu. Kutyából nem lesz virág!
Ivartalanítási akcióját március elsején kezdte volna el, ám maga Brigitte Bardot, a 60-as évek szexszimbóluma repült Bukarestbe megakadályozni a terv végrehajtását. A sztár elképzelése szerint a kóbor kutyákat örökbe kellene fogadni, nem csak a bukarestieknek, de külföldi állatbarátoknak is. Maga Adrian Nastase miniszterelnök járt elől jó példával, és örökbefogadott egy kutyát.

Drága az ivartalanítás

Három héttel az örökbefogadási akció meghirdetése után azonban csupán 700 kóbor eb talált gazdát magának. Traian Basescu a hét elején pedig elmondta, hogy a lanyha érdeklődés miatt kénytelen lesz hamarosan belevágni a kutyák sterilizálásába, illetve elaltatásába. Az ivartalanítást azonban az adófizetők ellenzik: minden kutyára közel 200 ezer lejt (kb. 2000 forint) kellene fordítani, ehhez képest egy kórházi ápolt napi étkeztetése 15 ezer lejbe (150 forint) kerül.  • Tippek
  • Hírek