Auguszta
-4 °C
2 °C

Hatalmasat bukott a brit Munkáspárt

2008.05.02. 10:43
Az elmúlt 40 évben nem szerepelt annyira rosszul a brit Munkáspárt, mint a csütörtöki önkormányzati választáson. A végleges eredmény még várat magára, de az már biztosnak tűnik, hogy a liberálisok is megelőzték a baloldalt.

Elképesztő bukást hozott a Tony Blair nélkül maradt Munkáspártnak a május elseji önkormányzati választás Anglia és Wales településein. Nagy-Britanniában nem egyszerre tartanak az egész országban települési választásokat, és már a tavaly eldöntött városokban is nyomasztó vereséget szenvedtek a baloldaliak. A mostani kudarc még annál is rosszabb. Akkor az összes szavazat 27 százalékát szerezték meg, most úgy tűnik, hogy csak 24-et. Akkor 500 önkormányzati képviselői helyet vesztettek, most még 200-at.

Az eredményt különösen nyomasztóvá teszi, hogy a felmérések szerint a liberális demokraták is megelőzték 1 százalékkal a Munkáspártot. A konzervatívok 44 százalékot szereztek.

A rossz eredmény után a munkáspárti politikusok három dolgot emeltek ki. Egyrészt csalódottak, másrészt mindenkit megnyugtattak, hogy a kormány a helyén marad. Harmadrészt azt ígérték, hogy ezentúl jobban figyelnek az emberekre és alaposabban meghallgatják véleményüket.

Boris Johnson konzervatív jelölt

Nagy-Britanniában 1997 óta a Munkáspárt van kormányon, de népszerűségük az utóbbi két évben gyorsan hanyatlani kezdett. Tony Blair pártelnök-miniszterelnök tavalyi visszavonulása sem oldotta meg a párt problémáit.

A lonodni polgármester-választás szavazatait még nem számolták össze. Itt nagy a harc Ken Livingstone, a hivatalban lévő baloldali jelölt és Boris Johnson konzervatív ellenfele között, emlékeztet a BBC.