Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Pénzügyi bizonyítékok már vannak bin Laden ellen

2001.10.01. 14:21
A The Guardian brit napilap szerint az amerikai nyomozók megtalálták a pénzügyi bizonyítékot a szeptember 11-i terrortámadások és Oszama bin Laden közötti kapcsolatra, rábukkanván a gépeltérítők és a szaúdi terrorista vezér egyik közel-keleti tanácsadója közötti pénzátutalásokra.
A nyomozáshoz közel álló amerikai forrásokból és egy egyesült arab emírségekbeli kormányilletékestől a brit lap úgy értesült, hogy a terroristák pénzügyi hálózatának középpontjában Musztafa Mohamed Ahmed áll, aki bin Laden pénzügyi tanácsadója volt a szaúdi terrorista vezér egykori szudáni tartózkodása idején, jelenleg pedig az al-Kaida szervezet egyik kincstárnoka.

A gépeltérítők pontosan elszámoltak

A nyomozók nyomára bukkantak annak, hogy szeptember 8-án és 9-én Ahmed Dubaiban lévő számlájáról pénzt utaltak át Floridába Mohamed Attának, a gépeltérítők vezérének. Atta és a gépeltérítések más résztvevői közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt pénzt utaltak vissza ugyanerre a dubai számlára. A visszautalt pénzről a nyomozók feltételezik, hogy "felhasználatlan alap" volt, amely az al-Kaida szervezetre jellemző. Az al-Kaida mindig készen állt nagy összegű pénzek kifizetésére jelentős akciókhoz, de rendkívüli szigorral számoltatta el az öngyilkos merénylőket.

"A fő kapcsolat szigorúan pénzmozgás jellegű. Atta érintett benne, és úgy tűnik, ő a központi alak a többiek között" - mondta a lapnak egy a nyomozáshoz közelálló amerikai forrás. Az illető felfedte: a pénz Ahmedtől Németországba, majd az Egyesült Államokba, elsősorban Floridába vándorolt, ahol számos gépeltérítő élt és tanult repülőgép-vezetést.

Zárolták az al-Kaida számláit

Zaid al-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek tájékoztatási minisztere a The Guardiannak elmondta: egy férfi szaúdi útlevéllel elhagyta az emírségeket a terrortámadások napján, és a pakisztáni Karacsiba utazott azután, hogy a három gépeltérítőtől, köztük Attától 15 ezer font értékben "többlet" címén pénzátutalást kapott. A pénzt az Egyesült Államokból utalták Dubaiba két nappal az amerikai terrortámadások előtt. A szaúdi útlevéllel rendelkező férfi a feltételezések szerint Musztafa Ahmed volt.

Az Egyesült Arab Emírségek központi bankja azóta befagyasztotta az Ahmed neve alatt álló számlákat és további 25 személy számláját, akikről feltételezik, hogy valamilyen kapcsolatban állnak az al-Kaidával. Mindaddig, amíg nem bukkantak a pénzátutalások nyomára, bin Laden felelősségére közvetett bizonyítékok voltak. A bin Laden tanácsadója és a gépeltérítők közötti pénzügyi kapcsolatok azonban komoly bizonyítékul szolgálnak, és létfontosságúak lesznek abban, hogy összetartsák az Egyesült Államok mögé felsorakozott nemzetközi koalíciót - mutatott rá a brit lap.