Lehel
17 °C
27 °C

Rakétákkal árasztotta volna el Amerikát

2003.08.14. 11:15
Ötvennél is több vállról indítható rakétát csempészett volna az Egyesült Államokba egy kedden lekapcsolt brit fegyverkereskedő. Hemant Lakhanit másfél éve figyelték, a kedden becsempészett rakétákat már orosz titkosügynököktől vette. Az indiai származású fegyvercsempész New York-i zsidó pénztárosa azt állítja: nem tudta, hogy terroristáknak dolgozik.
"Szövetségesüket vesztették az Amerikát fenyegető terroristák" - kommentálta Hemant Lakhani indiai származású brit fegyverkereskedő keddi elfogását Cristopher J. Christie New Jersey-i főügyész. A fegyverkereskedő egy álcázott FBI-ügynöknek próbált eladni egy orosz gyártmányú vállról indítható rakétát.

Átverték

Lakhani úgy tudta, hogy az ügynök utasszállító gép lelövésére készülő terrorista. Ennek megfelelően az üzlet megkötése közben Oszama bin Ladent dicsőítette, mondván "jó dolgot tett, lerendezte" az amerikaiakat.

Lakhani az FBI szerint ötvennél is több vállról indítható rakétát kívánt az Egyesült Államokba csempészni a sikeres próbavásárlás után. Nem sejthette, hogy a szövetségi ügynökök már tizennyolc hónapja dolgoztak lebuktatásán.

Orosz segítséggel

Lakhani elfogása nemzetközi összefogással sikerült, a fegyverkereskedőre az orosz és a brit titkosszolgálat is figyelt. A kedden Amerikába csempészett rakétát Lakhani már orosz ügynököktől vette, az eszközt az eladás előtt hatástalanították.

Nem tudta, hogy terroristák

Lakhani két segítőjét is elfogták. Moinudín Ahmed Hamed a vádak szerint a fegyverüzlet során szerzett pénz tisztára mosásában játszott volna szerepet. A 76 éves New York-i Yehuda Abraham az üzlet pénzügyi hátteréért felelt - írja az AP.

Abraham ügyvédje szerint nem tudta, hogy terroristákkal üzletel. Bírósági meghallgatásán fiai mellett rabbija is megjelent.

Lakhani akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat, két szintén letartóztatott társát öt évre ítélhetik.