Auguszta
-7 °C
0 °C

Eloltották az olimpiai lángot

2008.04.07. 13:33
London után Párizsban is tüntetők zavarták meg a pekingi olimpia lángjának útját. Most eloltották a tüzet.

Párizsban megszakadt az olimpiai láng útja. Az Athénban meggyújtott és Pekinget is megjárt fáklyát eloltották hétfőn. A láng a világ 19 nagyvárosát érintve mutatkozik be, a városokon váltófutással viszik végig, az augusztusi pekingi játékokat népszerűsítendő.

Párizsban a váltófutást menet közben le kellett fújni, mert Tibet szabadságáért tüntetők többször is összecsaptak a rendőrökkel a láng útvonala mentén. A fáklyát busszal vitték tovább. Négy tüntetőt letartóztattak.

Többször is összecsaptak a rendőrökkel

Vasárnap Londonban támadtak tüntetők a fáklyával futókra, legalább harminc embert tartóztattak le. Az angol fővárosban kétezer rendőr vigyázott a többször megrémült és kétségbeesett futókra. Valamennyi lángvivőt háromszoros kordon vett körül - pekingi aktivisták, utcai és rohamrendőrök -, ők szintén együtt futottak a lángvivő hírességekkel. Ennek ellenére az egyik férfi kis híján kicsavarta a londoni műsorvezető, Konnie Huq kezéből a fáklyát, később pedig kiderült, hogy az egyik rendőrt is le kellett tartóztatnia társainak, mert fontos információkkal látta el a tüntetőket. Általános tapasztalat volt, hogy többen csak a zavarkeltésért utaztak a városba.

Úgy látszik, Párizsban már nem tudták megfékezni a tüntetőket.

Világszerte emberi jogi szervezetek és kormányok ítélték el Kínát, mert fegyvertelen tüntetők közé lőttek Tibetben. A tibeti szerzetesek március közepén kezdtek tüntetni. Az emigráns tibeti kormány szerint már több száz tüntetőt megöltek a kínai rendőrök. Peking tagadja a gyilkosságokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!