Bernadett
0 °C
4 °C

Nehéz idők várnak Merkelre

2005.09.19. 16:36
A jobbközép pártok rossz szereplése miatt nehéz idők várnak Angela Merkelre saját pártja előtt – vélik a német lapok kommentátorai. Az újságok szerint a vártnál rosszabb eredményben szerepet játszottak a szerencsétlen nyilatkozatok, Angela Merkel személye és Gerhard Schröder mesterkedése is. Schröder kancellárt a kommentátorok úgy látják, mint aki ügyesen adja el a szociáldemokraták történelmi vereségét.

A választási eredmény Angela Merkelnek és a jobbközép Uniónak vereség, Gerhard Schröder kancellárnak és a szociáldemokrata pártnak viszont győzelem, még ha a kormányzó koalíciót le is váltották a választók– értékeli a választások eredményét a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bár a CDU/CSU év eleji szárnyalása idején néhányan az abszolút többségről ábrándoztak, nem volt reális, hogy ez a diadalmenet őszig kitart.

Félelemkampány

Nem volt meglepő, hogy az az úriember (nevezetesen Gerhard Schröder), aki ezt az előnyt adta az uniónak, részben vissza is vette azt. Schröder még sohasem hagyatkozott harc nélkül a sors kegyeire, és ezúttal sem engedte el magát. Azt azonban alig gondolta volna valaki, hogy az unió jóval 2002-es eredménye alatt teljesít.

Schröder csak „félelemkampánnyal” tudta kimozdítani magát arról a mélypontról, amelyet az év eleji közvélemény-kutatások mutattak számára. A kancellár nem saját reformpolitikája mellett kampányolt, hanem egy Merkel elleni népszavazásra igyekezett mozgósítani.

Merkel bátorságát, amellyel „félúton” az országot sújtó krízis megoldásához szükséges lépésekről akarta meggyőzni az embereket, a választók nem díjazták kellőképpen - véli a FAZ. A lap egy másik kommentátora szerint a Schröder-Müntefering duó kezdettől fogva nem a koalíció folytatásáért politizált, hanem a jobbközép-liberális együttműködés megakadályozásáért. Ezen cél elérése sokakban feledteti azt, hogy a szociáldemokraták – leszámítva Lafontaine 1990-es bukását – 1957 óta a legsúlyosabb vereségüket szenvedték el. A SPD soraiban sokan így azt ünnepelték, hogy Németországot az elkövetkező időben nem lehet megreformálni, sőt lényegileg kormányozni sem – írja a FAZ kommentátora.

A lövészárkokon túl

Az előrehozott választásoknak éppen az lett volna a célja, hogy egy bonyolult helyzetből kimozdítsa az országot, ehelyett épp az ellenkezője történt. Győzni az fog, aki a régi beidegződéseit idejében sutba tudja vágni – írja a Der Spiegel német magazin. A változatos koalíciós lehetőségeket áttekintve a hetilap megállapítja: fő tanulság az idei választásokból az, hogy az évtizedeken át kipróbált pártszövetségek a jövőben nem számítanak.

A jelenlegi helyzetben a pártok arra kényszerülnek, hogy túllépjenek az eddigi merev jobboldal-baloldal felosztáson. A pártok ma már lényegileg csak kulturális és történelmi gyökereikben különböznek, a régi lövészárkoknak már semmi értelme. Ebben nagy lehetőségek rejlenek – véli a Der Spiegel.

A lap szerint Merkel nem tudott jelentős számú bizonytalan szavazót az Unió mellé állítani, azok inkább a liberálisokra voksoltak. Guido Westerwellet, a szabaddemokraták vezetőjét sokan inkább látják egy új politika garanciájának, mint Merkelt. A Der Spiegel szerint ráadásul Merkel nem volt jó kancellárjelölt. Ez a nézet eddig kimondatlan volt a jobbközép pártok körében, de csak idő kérdése, míg terítékre nem kerül – véli a magazin.

„A kancellár én vagyok”

A politikusnő keletnémet származása miatt sok nyugatnémet CDU-szavazó automatikusan inkább az FDP felé fordult. Ez azonban a kisebb baj volt. Merkel meg akarta szegni az íratlan szabályt, amikor úgy akart a kancellári székbe emelkedni, hogy előzetesen nem szerzett tapasztalatokat egy tartomány vezetéséről – írja a Der Spiegel.

A Tagesspiegel című berlini napilap szerint a CDU/CSU vártnál rosszabb szereplésében közre játszottak Edmund Stoiber bajor miniszterelnök és mások szerencsétlen nyilatkozatai és a megszellőztetett adóreform-elképzelések is. A jobbközép erők tartományi kormányfői támogatásukról biztosították Angela Merkelt, akkor azonban még mindannyian egy meggyőző választási győzelemben bíztak.

Ha Merkel nem nyeri el a kancellári széket, pártelnökként is meg vannak számlálva a napjai. A CDU esélyei sokkal jobbak voltak idén, mint 2002-be, amikor az iraki válság és az árvíz a kancellárnak kedvezett. Ha nem lesz nagykoalíció, Schröder megpróbál egy SPD-FDP-Zöldek koalíciót kovácsolni. A Tagesspiegel kommentátora szerint a kancellár nem engedi kivenni a kezéből forgatókönyvet, ő határozza meg, kivel tárgyal. Schröder ugyanis azt gondolja: "ez egy kancellárválasztás volt és a kancellár én vagyok".