Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Funar néhány héten belül látogat Gyulára

2001.04.17. 10:40
Április 26-27-én vagy május 3-4-én látogat Gyulára Kolozsvár polgármestere, Gheorghe Funar. A dátumról a kolozsvári polgármester egyelőre nem döntött - tájékoztatta az Indexet sajtóirodája. Gheorghe Funar közel tízéves pályafutása alatt egyszer sem járt hivatalos látogatáson Magyarországon.
Április végére, május elejére hívta meg Gyulára Gheorghe Funar polgármestert Dancs László polgármester, a dátumegyeztetést kérő levélre a válasz a héten megérkezhet - tájékoztatta az Indexet Gyula polgármestere. A hivatalos programot csütörtöki, pénteki napokra sűrítenénk - árulta el Dancs László. A polgármester által ismertettek alapján április 26-27, illetve május 3-4 a kolozsvári polgármester látogatásának lehetséges időpontja.

Funar még nem döntött

Gheorghe Funar hivatalosan eddig nem látogatott Magyarországra
A kolozsvári polgármesteri iroda sajtóirodájának munkatársa az Indexnek elmondta, Gheorghe Funar polgármester úr valóban megkapta a dátumegyeztetést kérő levelet, ám egyelőre még nem döntötte el, mikor szándékszik Gyulára látogatni. - A polgármester döntését követően a dátumról a sajtót is tájékoztatni fogjuk - ígérte a sajtóiroda munkatársa.

Az egzotikus utakat kedveli a kolozsvári polgármester

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Gheorghe Funar közel tízéves polgármesteri pályafutása alatt még nem járt Magyarországon, nem azért, mert meghívásokban szűkölködött volna. Gheorghe Funar a magyarországi látogatási meghívásokat általában elfogadta, ám az utolsó pillanatban nélküle indult útnak népes küldöttsége. A legtöbb meghívás Pécsről érkezett, ez a város jó testvérvárosi kapcsolatokat ápol Kolozsvárral. A kolozsvári polgármester inkább az egzotikus tájakra tett kirándulásokat részesíti előnyben, így pályafutása alatt Thaiföldre is eljutott egy népes küldöttség élén. Egy amerikai tapasztalatcseréről a húsvét előtt érkezett vissza a kolozsvári tanácsosi küldöttség.

Gyulára Dancs László polgármester azért hívta meg Kolozsvár polgármesterét, hogy Funar a helyi román közösség helyzetéről tájékozódjon. Funar egy korábbi nyilatkozata szerint azt állította, hogy az általa vezetett hivatalban akkor fogják a (egyébként a kötelező) magyar nyelvet hivatalosan használni, ha a gyulai román gimnáziumban nem idegen nyelvként oktatják a románt, s ha Magyarországon az utcán szabadon lehet használni a román nyelvet.