Benedek
-4 °C
5 °C

A Hezbollah tovább támadta rakétákkal Izraelt

2006.08.10. 22:40
Tony Blair brit kormányfő lehetőséget lát arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elkövetkező 24 órán belül megállapodás jöjjön létre a Libanonról szóló határozattervezetről - közölte csütörtök este a brit miniszterelnök hivatal. Amír Perec izraeli védelmi miniszter azonban kijelentette: ha a diplomácia csődöt mond, az izraeli hadsereg "minden eszközt" be fog vetni a libanoni síita Hezbollah elleni háború megnyerése érdekében. A harcoknak idáig több mint ezer polgári áldozata van Libanonban.

Újabb rakétákat lőtt ki Izrael északi területeire a Hezbollah libanoni síita szervezet csütörtök délután; az első rendőrségi jelentések szerint a támadásnak nincsenek áldozatai. Az izraeli televízió 2-es csatornája azonban tudni vélte, hogy a Haifa külvárosában becsapódó rakéták szedtek áldozatokat.

A támadást néhány órával az után követték el, hogy rakéta csapódott be egy főként arabok lakta izraeli faluban, megölve egy asszonyt és kislányát, s megsebesítve két másik személyt.

Izraeli katonák libanoni közlés szerint 350 libanoni katonát, illetve rendőrt tartanak fogva azóta, hogy csütörtökön elfoglaltak egy kaszárnyát Mardzsaajún dél-libanoni nagyvárosban. Ahmed Fatfát belügyminiszter tájékoztatása szerint az izraeli egység délután hatolt be a mardzsaajúni laktanyába, és azt kérték a bent tartózkodó libanoni katonáktól, hogy osztozzanak velük az épületen. A katonák ezt megtagadták, és közölték, hogy távozni akarnak, amiben viszont az izraeliek megakadályozták őket, mondta a miniszter, megjegyezve, hogy a dandárparancsnok is a visszatartottak között van. "Foglyoknak tekintjük őket" - szögezte le, szűkszavúan hozzátéve, hogy tárgyalások vannak folyamatban az elengedésükről.

Izrael "minden eszközt" bevet, ha a diplomácia kudarcot vall

Tony Blair brit kormányfő lehetőséget lát arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elkövetkező 24 órán belül megállapodás jöjjön létre a Libanonról szóló határozattervezetről - közölte csütörtök este a brit miniszterelnök hivatal. Blair több vezetővel, köztük Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, Jacques Chirac francia elnökkel, Romano Prodi olasz kormányfővel és az EU elnöki tisztét ellátó Finnország miniszterelnökével, Matti Vanhanennel konzultált az ügyben. Nem sokkal előtte Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter is azt mondta, hogy bármely pillanatban létrejöhet a megállapodás a tűzszüneti felhívásról.

Ha azonban a diplomácia csődöt mond, az izraeli hadsereg "minden eszközt" be fog vetni a libanoni síita Hezbollah elleni háború megnyerése érdekében - közölte csütörtökön Amír Perec izraeli védelmi miniszter. Perec azt mondta, hogy ha a tűzszüneti erőfeszítések sikerrel járnak, "azt úgy tekintjük, hogy a katonai akció megfelelő diplomáciai légkört és új helyzetet teremtett. Ha nem, minden eszközt bevetünk."

Előző nap az izraeli biztonsági kabinet jóváhagyta a hadműveletek kiszélesítését Dél-Libanonban, de nem azonnali hatállyal, hogy időt adjon még a nemzetközi közösség diplomáciai próbálkozásainak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai megegyezésre törekszenek egy tűzszüneti határozatról.

Az izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy Izrael nem fog tárgyalni a Hezbollahhal, amelyet terrorszervezetnek tekint. "Nem lesz megegyezés a Hezbollahhal. Nem adunk új legitimitást a Hezbollahnak. Meg lesznek fosztva attól a legendától, hogy ők Libanon védelmezői, s a libanoniak látni fogják mindazt a kárt, amit ők okoztak."

Több mint ezer civil áldozat

Több mint ezer civil vesztette életét Libanonban az izraeli támadások harminc nappal ezelőtti megindítása óta, közölte csütörtökön a libanoni miniszterelnök hivatala mellett működő illetékes bizottság. Az összesítés szerint legkevesebb 1002 libanoni polgár halt meg, a halálos áldozatok 30 százaléka 12 évesnél fiatalabb gyerek. A sebesültek száma több mint háromezerre rúg.

A bizottság figyelmeztetett, hogy az adatok csak az azonosított halottak számát mutatják, és nem tartalmazzák a még mindig lebombázott épületek romjai alatt heverő holttesteket sem.

A bizottság adatai szerint a harcok miatt több mint 915 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, közülük 220 ezren nem is maradtak Libanonban. E számokba beleértendő az a csaknem 100 ezer külföldi, illetve kettős állampolgár is, akiket közvetlenül a konfliktus kirobbanása után menekítettek ki a cédrusok földjéről.

Katonai veszteségek

A civil veszteségeken felül az izraeli offenzívában harminc libanoni katona és csendőr esett el, a Libanonban áldozatul esettek összesített száma csütörtökön 1103-ra emelkedett. A Hezbollah libanoni síita szervezet 58 fegyveresének elvesztését ismerte el, szövetségese, a síita Amal hét tagjáét, míg az Ahmed Dzsibril vezette Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság Szíria-barát palesztin szervezet egy emberének halálát jelentette be. A konfliktusban életét vesztette az ENSZ Ideiglenes Libanoni Haderejének (UNIFIL) négy megfigyelője is.