Emőke
-4 °C
9 °C

Izraeli légitámadások a Gázai övezetben

2005.09.25. 19:28
A Hamász és az Iszlám Dzsihád összesen 190 tagját vették őrizetbe, válaszul a palesztin területekről indított rakétatámadásokra.
Csaknem kétszáz körözött palesztin személyt vett őrizetbe az izraeli hadsereg vasárnapra virradó éjjel Ciszjordániában. A hadsereg hivatalos közlése szerint az őrizetbe vett mintegy 190 személy a Hamász, illetve az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet tagja. A letartóztatások - mint közölték - vasárnap reggel is folytatódnak.

Megerősítettél

Vasárnapra virradó éjjel hatalmas robbanás rázta meg a Gáza városának közvetlen közelében fekvő Tufah települést, ahol a Hamász radikális palesztin szervezet egyik főhadiszállása található. Szemtanúk szerint a robbanás, amely egy iskola mellett történt, több sebesültet követelt. A település fölött a robbanás idején legkevesebb egy izraeli repülőgép repült el, így minden valószínűség szerint a robbanást újabb izraeli légitámadás okozta. Palesztin kórházi források szerint a támadás több mint húsz sebesültet követelt, s a sebesültek között nők és gyermekek egyaránt voltak.

Este újabb légitámadásról érkezett jelentés. A célzott támadásban életét vesztette az Iszlám Dzsihád egyik gázai övezetbeli vezetője. A palesztin belügyminisztérium tájékoztatása szerint az izraeli rakéta telibe találta célpontját, a Gáza külvárosában, egy tengerparti úton haladó járművet. Az autóban ülő két személy életét vesztette, további négy személy megsebesült.

Az izraeli hadsereg később megerősítette a légitámadást, és hangoztatta azt is, hogy az a Hamász irodája ellen irányult. Ezzel párhuzamosan a hadsereg egyik magas rangú tábornoka nyilatkozatban közölte: Izrael - mint fogalmazott - hosszan tartó és állandó hadműveletbe kezd a Hamász ellen. Jiszrael Ziv vezérőrnagy, a haderő műveleti főnöke utalt arra, hogy a radikális szervezet vezetői úgynevezett célzott támadások áldozataivá válhatnak. Izrael az elmúlt években több Hamász vezetőt ölt meg az említett célzott merényletek keretében, de felhagyott ezekkel a támadásokkal a februári tűzszüneti megállapodás nyomán. A tufahi támadással egy időben hasonló robbanás rázta meg az ugyancsak gázai övezeti Dzsabalíja palesztin menekülttábort, s izraeli repülőgépek Hán-Júniszt is lőtték. Ez utóbbi támadás során két polgári személy megsebesült.

Megtorlás

Alig néhány órával korábban a palesztinok elleni megtorló intézkedésekről tanácskozott az izraeli biztonsági kabinet. Értesülések szerint a biztonsági kabinet ülésén három intézkedés lehetősége merült fel: a Gázai övezet elleni légitámadások folytatása, a palesztin aktivisták elleni célzott merényletek felújítása, továbbá egy szárazföldi offenzíva előkészületeinek megkezdése. Egy magas rangú kormánytisztviselő szerint a kabinet eleget tett a legkeményebb lépéseket követelő Saul Mofaz védelmi miniszter felszólításának. Így előirányozta szárazföldi erők ismételt behatolását a Gázai övezetbe, alig néhány nappal azután, hogy az izraeli katonák kivonultak onnan. Eszerint a behatolás az elkövetkező napokban megtörténik, amennyiben a palesztin vezetés nem tesz sürgős intézkedéseket az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetésére.

A biztonsági kabinet ülésére azt követően került sor, hogy az előző éjszaka folyamán palesztin rakétatámadások zúdultak izraeli településekre a Gázai övezet felől. Izrael ezt követően a nap folyamán célzott rakétatámadásokkal, légicsapásokkal és csapattelepítéssel torolta meg a területe ellen intézett támadásokat.

Agresszió

A palesztin belügyminisztérium agressziónak nevezte az izraeli támadásokat és elítélte azokat. Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanakkor élesen bírálta a radikális palesztin szervezeteket és a tűzszünet betartására szólította fel a fegyveres palesztin csoportokat az egyiptomi külügyminiszter is.

Az elmúlt negyvennyolc órában történtek jelentős mértékben aláásták azokat a reményeket, amelyek szerint a Gázai övezetből a közelmúltban történt izraeli kivonulás a béketárgyalások felgyorsításához vezethet és az eddiginél nagyobb lehetőséget biztosíthat Mahmúd Abbász számára a radikális palesztinok megfékezésére.