Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemond David Cameron brit miniszterelnök a Brexit-népszavazás eredménye miatt

2016.06.24. 09:29 Módosítva: 2016.06.24. 09:42

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel bejelentette lemondását, miután csütörtökön a britek arra szavaztak, hogy az ország hagyja el az Európai Uniót. Az EU elhagyását megcélzó tárgyalásokat már másik kormányfővel kell megkezdeni – mondta.

Cameron döntése értelmében októberben, a toryk országos konferenciája után veszi át új kormányfő az ország irányítását. A kormányfő azt mondta, szerinte az EU-ban biztonságosabb helye volt Nagy-Britanniának, de az emberek másképp döntöttek. Így pedig nem lenne helyes, ha ő maradna a kapitány, mondta a végére már elérzékenyülő Cameron. 

Cameron lehetséges utódai között eddig egyébként Theresa May belügyminisztert és Boris Johnson volt londoni polgármestert tartották a legesélyesebbnek. A népszavazás ilyen szempontból a közöttük is folyó küzdelem volt, a kilépéspártiak győzelmével a Brexit-kampány legfontosabb arcaként Johnson került közelebb céljához.

A brit elemzők azt is találgatják, hogy Cameron távozása után utódja nem akar-e majd még 2020 előtt előrehozott választásokat kiírni.

Az 51,9-48,1-re a kilépéspártiak győzelmét hozó Brexit-népszavazásról beszámoló hírfolyamunkat itt olvashatja >>>

És itt van egy összefoglaló cikkünk a brit kilépést hozó népszavazás eredményéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!