Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Lemond David Cameron brit miniszterelnök a Brexit-népszavazás eredménye miatt

2016.06.24. 09:29 Módosítva: 2016.06.24. 09:42

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel bejelentette lemondását, miután csütörtökön a britek arra szavaztak, hogy az ország hagyja el az Európai Uniót. Az EU elhagyását megcélzó tárgyalásokat már másik kormányfővel kell megkezdeni – mondta.

Cameron döntése értelmében októberben, a toryk országos konferenciája után veszi át új kormányfő az ország irányítását. A kormányfő azt mondta, szerinte az EU-ban biztonságosabb helye volt Nagy-Britanniának, de az emberek másképp döntöttek. Így pedig nem lenne helyes, ha ő maradna a kapitány, mondta a végére már elérzékenyülő Cameron. 

Cameron lehetséges utódai között eddig egyébként Theresa May belügyminisztert és Boris Johnson volt londoni polgármestert tartották a legesélyesebbnek. A népszavazás ilyen szempontból a közöttük is folyó küzdelem volt, a kilépéspártiak győzelmével a Brexit-kampány legfontosabb arcaként Johnson került közelebb céljához.

A brit elemzők azt is találgatják, hogy Cameron távozása után utódja nem akar-e majd még 2020 előtt előrehozott választásokat kiírni.

Az 51,9-48,1-re a kilépéspártiak győzelmét hozó Brexit-népszavazásról beszámoló hírfolyamunkat itt olvashatja >>>

És itt van egy összefoglaló cikkünk a brit kilépést hozó népszavazás eredményéről.